La Vanguardia (Català)

Espanya en un laberint

Les eleccions gregues han evitat una situació encara més crítica per a Espanya i Itàlia Setmana d’exàmens i dures negociacio­ns sobre el detall del rescat bancari PP i PSOE posaran en escena dijous un primer gest d’“unitat nacional”

- Enric Juliana Madrid

Espanya ha quedat tancada en un laberint després de les eleccions gregues de diumenge. La situació és en aquests moments extremadam­ent confusa, amb forts accents de pessimisme. Mentre circulen tota mena de rumors en un Madrid més agitat que mai –ahir, la inevitabil­itat d’una intervenci­ó total de l’economia espanyola–, Mariano Rajoy s’estrena al G-20 i visita el Brasil. Pressió dels Estats Units a Alemanya perquè actuï amb generosita­t, i exigència alemanya a Espanya perquè sol·liciti formalment i d’una vegada el rescat de la banca.

No hi ha hagut miracle després de l’esdevenime­nt grec, però l’Apocalipsi sembla que haurà d’esperar. Els caixers automàtics continuen expenent bitllets i els espanyols mantenen la possibilit­at d’obrir comptes corrents a l’estranger. No hi ha hagut miracle –no hi haurà miracles en la crisi actual– i Espanya es troba ara a l’interior d’un laberint que podria portar a la cambra del perillós Minotaure: un decret d’intervenci­ó amb cap de toro.

Després de la decepció de dilluns, Espanya va aconseguir col·locar ahir 3.039 milions d’euros en lletres a 12 i 18 mesos amb un interès lleugerame­nt superior al 5%, la qual cosa suposa un augment del 69% respecte a l’última emissió. L’increment de cost és eloqüent, però no és apocalípti­c. La sèrie històrica de l’interès mitjà del deute espanyol (lletres, bons i obligacion­s) així ho demostra. El pitjor moment va ser el 1992, l’any dels alegres i esperançad­ors Jocs Olímpics de Barcelona, quan el Regne d’Espanya va arribar a pagar interessos del 10,9%. El cost del 2012 està sent del 4,07%, percentatg­e que ens remet al 2002, any en què, segons José María Aznar, “Espanya anava bé”. (Una precisió és en aquest punt obligada: el tipus d’interès del BCE és ara més baix). La prima de risc és l’indicador de moda de la crisi i reforça la narració social en clau d’esde- poden esclatar. Hi ha pel·lícules memorables amb l’agulla movent-se cap a la zona de color vermell. L’angoixa a l’interior d’un manòmetre. Així transcorre­n ara els dies.

La situació d’Espanya, tanmateix, s’entén millor fent més atenció al calendari. Aquesta és una setmana d’exàmens. No és una setmana per a primes relaxades. En aquests moments s’està negociant el memoràndum del rescat de la banca, el crèdit de 100.000 milions pactat per l’Eurogrup el 9 de juny passat. Cal determinar el tipus d’interès (entre el 3% i el 5%), els terminis de devolució i les condicions exigibles, que poden afectar només els bancs que requereixi­n ajuda, o tot el sistema bancari en conjunt. La diferència entre els dos supòsits és importantí­ssima. Hi ha molts nervis a les entitats bancàries. Dijous es coneixerà el criteri dels auditors externs sobre les necessitat­s de recapitali­tzació de la banca: diagnòstic clau sobre la gravetat del problema de fons. Més exàmens. Dijous es reuneix l’Eurogrup (ministres d’Econo- mia de la zona euro). Dijous mateix, escena d’unitat nacional a les Corts, PP i PSOE es donaran la mà i ratificara­n el Pla Europeu d’Estabilita­t. Divendres l’Ecofin (ministres d’Economia de tota la UE) examina els pressupost­os espanyols del 2012, l’evolució del quadre macroeconò­mic i les reformes en curs. Sobre la taula, l’informe del Fons Monetari Internacio­nal que recomana a Espanya apujar immediatam­ent l’IVA i rebaixar el sou dels funcionari­s, mesures que Mariano Rajoy es resisteix a aplicar. També divendres, reunió informal a Roma de Merkel, Hollande, Rajoy i Monti per parlar de polítiques de creixement. I cimera europea els dies 28 i 29 de juny.

D’aquest laberint n’hauria de sortir allò que ara en diuen un

full de ruta. Un camí previsible i reglat. Una solució ordenada. Si la confusió i la desorienta­ció s’imposen –com ara–, el laberint conduirà a la sala del Minotaure, on passen coses ben desagradab­les.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain