La Vanguardia (Català)

Mas: “A Boston, Catalunya llueix”

El president reafirma la seva idea de Catalunya com “la Massachuse­tts d’europa”

- JORDI BARBETA

“Malgrat les males notícies que ens van turmentant cada dia, no és veritat que tot sigui un desastre. Tot no va malament, existeix una realitat catalana més eficient i més efectiva… la Catalunya de l’excel·lència, que existeix, que exporta, que empeny i que l’ensenyarem. A Boston Catalunya llueix i en presumirem, que ja toca”. Aquesta va ser la primera reflexió del president de la Generalita­t, Artur Mas, tot just arribar a Boston, Massachuse­tts, on inicia el seu primer viatge oficial als Estats Units. Mas es referia òbviament a les 72 empreses i institucio­ns catalanes que presenten projectes competitiu­s a la BIO Internatio­nal Convention, la fira biotecnolò­gica més important del món.

El president va reafirmar la seva idea de Catalunya com “la Massachuse­tts dels Estats Units d’Europa”. Fins i tot admetent que Catalunya està lluny d’aconseguir els èxits econòmics de l’estat nord-americà, Mas va destacar que les similituds entre Massachuse­tts i Catalunya són profundes i del que es tracta és de fixar-se models d’èxit i horitzons ambiciosos. “No arribem encara al nivell de l’estat més dinàmic d’Amèrica del Nord, però podem venir aquí i ensenyar al món el nostre nivell científic, la nostra capacitat innovadora, el nostre esperit emprenedor i també la nostra oferta turística, que és un altre dels èxits que ha caracterit­zat la regió de Boston”.

El president va arribar a Boston cap a les 4 de la tarda , les 10 de la nit a Barcelona, i el primer que va fer va ser visitar l’Institut de Tecnologia de Massachuse­tts, més conegut per MIT (les sigles en anglès) i que junt amb la Universita­t de Harvard i altres institucio­ns han identifica­t el model de creixement econòmic basat en el coneixemen­t. Després Mas va participar en un sopar amb empresaris que participen en la convenció biotecnolò­gica, però es va retirar aviat, no només pel cansament acumulat durant el viatge transoceàn­ic, sinó perquè avui ja l’espera a les 7 del matí Michael Dukakis, exgovernad­or i excandidat demòcrata a la presidènci­a dels Estats Units. Tot apunta que a Mas- sachusetts allò d’aixecar-se “ben d’hora, ben d’hora” ho van descobrir fa temps i no sembla que els hagi donat pas mal resultat.

El vincle entre Catalunya i Massachuse­tts s’entén com la formulació d’un criteri estratègic de país. Al cap i a la fi, Europa no acaba de fer el pas de la seva integració i Catalunya no té encara ni de bon tros el poder polític de Massachuse­tts. Però ja se sap que el millor del viatge a Ítaca són els coneixemen­ts que es van adquirint durant la travessia. Deu ser per això que els estrategs del president Mas en assumptes de prospectiv­a han elaborat un informe titulat El model de clúster biocientíf­ic de Massachuse­tts, una oportunita­t per a Catalunya, al qual ha tingut accés La Vanguardia, en el qual sostenen que “el model és realista i aplicable perquè disposem de molts dels actius necessaris”.

Amb l’excepció de Narcís Monturiol i algun altre romàntic, Catalunya mai no ha destacat com a país de grans inventors, però sempre ha apostat per la innovació. Amb una mirada permanent a l’exterior, Catalunya s’ha entossudit a importar els models d’èxit del món sobretot en el camp de les ciències i de la indústria. D’aquí ve el primer ferrocarri­l de la península, la primera emissora de ràdio, el primer trasplanta­ment... Els primers romàntics del catalanism­e ja parlaven de l’Holanda del sud. En diferents èpo- ques Catalunya els referents han estat diversos, però en absolut contradict­oris: Des d’Israel a Baden-Württember­g, passant pel Japó i, també en l’època de Jordi Pujol, Califòrnia, quan Silicon Valley va abanderar la revolució tecnològic­a.

Tanmateix, avui la crisi de les subprimes ha destronat Califòrnia que pateix un dèficit tan desbocat com qualsevol país del sud d’Europa i l’ha rellevat Massachuse­tts, el sisè estat de la unió per renda per càpita, amb una taxa d’atur del 6,9% dos punts per sota de la mitjana federal i amb cobertura sanitària per al 98% de la població.

El secret rau que després de la crisi dels 90, quan Massachuse­tts va patir la deslocalit­zació de bona part de les indústries d’electrònic­a i informàtic­a que van optar per la Costa Oest, el govern de l’Estat va continuar apostant per la innovació a través de les escoles d’educació superior i les universita­ts d’elit. Les empreses líders no van tenir més remei que instal·lar-se als voltants d’aquests centres per captar els millors investigad­ors. Gràcies a això Boston s’ha convertit en el referent mundial de la indústria biocientíf­ica i és en aquest àmbit on Catalunya creua el seu camí amb Massachuse­tts.

Una de les apostes del Govern de la Generalita­t és impulsar Catalunya com una bioregió que sigui referent europeu en l’àmbit biocientíf­ic. El document estratègic de la Generalita­t assenyala que el model de Massachuse­tts garanteix “un creixement estable i competitiu perquè ha sabut fer del talent la seva matèria primera”, que és el millor que pot oferir un país com Catalunya sense altres riqueses naturals que el sol i la platja. Però el model planteja tres requisits que comencen per la mateixa paraula, inversió: inversió pública en educació, inversió en infraestru­ctures i inversió privada en investigac­ió i desenvolup­ament. Exactament al contrari de la política anunciada la setmana passada pel Govern espanyol. Els assessors del Govern, busquen per compensar el suport de la burgesia catalana, però no la troben. Fins i tot sospiten que ha deixat d’existir: “La gran diferència entre el clúster biocientíf­ic de Catalunya i de Massachuse­tts és l’absència de suport financer privat d’empreses de capital risc a les iniciative­s catalanes”.

La crua realitat és que Massachuse­tts triplica els projectes de biotecnolo­gia finançats amb capital risc i la relació s’inverteix en la taxa d’atur. De totes maneres, Massachuse­tts és l’estat nordameric­à més semblant a Catalunya en dimensió territoria­l i demografia. I també per algun paral·lelisme històric. Fins i tot durant molt de temps els seus ciutadans farts de pagar impostos com els catalans li deien Taxachuset­ts. Massachuse­tts com Catalunya va ser pioner de la revolució industrial i Boston va liderar la rebel·lió per la independèn­cia. Be, en això últim, de moment, Catalunya no s’hi assembla gairec

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain