La Vanguardia (Català)

CIU presidirà la comissió sobre les caixes, pendent de concretar què investigar­à

- IÑAKI ELLAKURÍA Barcelona

La comissió d’investigac­ió parlamentà­ria sobre la gestió de les caixes catalanes es constituir­à el 2 de juliol que ve i serà presidida pel diputat de CiU Antoni Fernández Teixidó, tal com van pactar la setmana passada els grups impulsors d’aquesta iniciativa –ICV-EUiA, ERC, C’s i SI– amb el partit de govern.

El 16 de juliol la comissió, que no incorporar­à especialis­tes del sector financer, es reunirà per elaborar el pla de treball. Les primeres compareixe­nces es produiran a principis del setembre.

La data de la constituci­ó la va aprovar ahir una junta de portaveus, que, tanmateix, no va servir per aclarir els dubtes que existeixen al voltant de quin pot ser l’abast real de la iniciativa. La discrepànc­ia principal entre els partits impulsors i els que l’han assumit de mala gana –CiU, PSC i PP– rau en si la investigac­ió s’ha de limitar a les caixes que van rebre diners públics –CatalunyaC­aixa, Unnim i Bankia, on es va integrar Caixa Laietana– o si, al contrari, ha d’anar més enallà i abordar altres qüestions com la de les participac­ions preferents, que afecten més entitats com CaixaBank o Banc Sabadell.

Una decisió que es podria aclarir avui quan la comissió d’Eco- nomia del Parlament voti una proposta del PSC perquè hi comparegui­n Isidre Fainé (CaixaBank), Adolf Todó (CatalunyaB­ank), Manuel Troyano (Caixa Penedès) i Josep Ibern (Caixa Laietana) per parlar sobre les participac­ions preferents.

La petició no prosperarà perquè CiU, ICV, ERC i C’s ja han anunciat que s’hi oposaran per motius enfrontats, la qual cosa podria fer reconsider­ar als socialiste­s el fet de plantejar-ho a la comissió d’investigac­ió. D’altra banda, el líder del PSC, Pere Navarro, va anunciar ahir la petició d’una altra comissió d’investigac­ió sobre la gestió de la sanitat catalana.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain