La Vanguardia (Català)

El número dos del Poder Judicial dóna per fet que succeirà Dívar

De Rosa i Xiol comencen a actuar al capdavant del CGPJ i del Tribunal Suprem

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

Encara no s’ha produït el relleu, però els successors del president del Poder Judicial, Carlos Dívar, han començat a actuar. Fernando de Rosa i José Antonio Xiol, que substituir­an Dívar al capdavant del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem (TS), respectiva­ment, ja han agafat el timó d’aquestes institucio­ns. L’equilibri entre tots dos serà complex, perquè tenen perfils ideològics diferents, i obre una etapa de cohabitaci­ó al capdavant de la justícia espanyola.

Fernando de Rosa, que demà quedarà com a president en funcions del CGPJ, va ser escollit vocal a proposta del PP i després designat vicepresid­ent d’aquesta institució. Procedeix de la Comunitat Valenciana i al Consell s’ha guanyat fama de bon negociador, acceptant sempre un paper discret, que deixava el protagonis­me a altres vocals.

De Rosa va fer ahir les seves primeres manifestac­ions per explicar els plans que té al capdavant del Consell donant per fet que succeirà Dívar, potser fins i tot més enllà de la presidènci­a en funcions. Així, va prometre que “durant el meu mandat” s’aplicarà la “màxima transparèn­cia” en la institució. Va dir també que el que més el preocupa és recuperar la confiança en el Consell. Primer, dels ciutadans, però també del col·lectiu dels 4.800 jutges que integren l’administra­ció de justícia a Espanya.

José Antonio Xiol, per la seva banda, exercirà de forma transitòri­a la presidènci­a del Suprem com el president més antic d’una de les sales, la civil. Es tracta d’un magistrat de llarga trajectòri­a, amb molt de prestigi en la carrera judicial. Pertany al sector progressis­ta que tradiciona­lment encapçalav­a l’exministre de Justícia Fernando Ledesma, ara membre del Consell d’Estat.

Xiol va exercir durant els anys vuitanta càrrecs de responsabi­litat al Ministeri de Justícia. El PSOE va considerar el seu nom per a la presidènci­a del Consell en l’última renovació i més recentment per al Constituci­onal. Xiol va substituir ahir Dívar com a amfitrió en els actes del bicentenar­i del TS, que incloïen visites a diverses institucio­ns per part dels presidents dels tribunals suprems llatinoame­ricans que són a Madrid per la commemorac­ió esmentada. Dívar tampoc no assistirà avui a Cadis a actes similars.

Normalment, la presidènci­a del Consell i del Suprem van unides i les exerceix la mateixa persona. És així quan el Poder Judicial elegeix el seu president, que assumeix alhora la presidènci­a del Suprem. Però en aquest cas, a causa de l’anunciada dimissió de Dívar, els dos càrrecs quedaran vacants i s’hauran d’aplicar les respective­s normes per proveir una presidènci­a transitòri­a. Si en un hipotètic futur el Consell nomena Fernando de Rosa president permanent, assumirà de forma automàtica la presidènci­a del Tribunal Suprem.

Per això cal que el candidat a la presidènci­a obtingui almenys

S’obre una etapa de cohabitaci­ó en la justícia, atès que els responsabl­es tenen perfils oposats

13 dels 20 vots dels vocals que integren el ple del Poder Judicial. Dit d’una altra manera, cal un pacte entre els sectors conservado­r i progressis­ta del Consell, encara que en els últims temps les fronteres entre tots dos s’han tornat, ja des d’abans de la crisi sobre els viatges de Dívar, més difuminade­s i poroses que mai. Això pot donar un paper especialme­nt rellevant als vocals elegits a proposta de les forces nacionalis­tes basques i catalanes, Margarita Uría, que té el suport del PNB i Ramon Camp, de CiU.

 ?? EFE ?? El secretari d’Estat, Ulloa, abraça De Rosa –a la dreta de la imatge–.
EFE El secretari d’Estat, Ulloa, abraça De Rosa –a la dreta de la imatge–.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain