La Vanguardia (Català)

Clavells blancs per no oblidar

La classe política es va sumar a les famílies en el record als 21 morts i 45 ferits d’hipercor, tal dia com ahir fa 25 anys

- SILVIA HINOJOSA Barcelona

Tarda de clavells blancs al barri de Sant Andreu. A la cruïlla inhòspita de l’avinguda Meridiana i el passeig Fabra i Puig, entre un riu de cotxes que circulaven en tots els sentits, Barcelona va dedicar ahir un homenatge a les víctimes de l’atemptat que ETA va perpetrar a prop d’allà, als magatzems Hipercor, tal dia com ahir fa 25 anys. Van ser 21 persones les que van perdre la vida en aquella matança, quatre eren nens, i 45 van resultar ferits. Un monument que es va erigir fa uns anys al barri en record de les víctimes de l’atemptat rep flors cada aniversari, recordator­i mut de la tragèdia, però ahir la classe política es va sumar al record de les famílies. El protocol va situar les autoritats al peu del monument i, a davant, a escassos metres, els familiars, que portaven un clavell blanc a la mà per a l’ofrena que es va fer al final. “Som aquí per recordar, encara que no és el nostre fort; oblidem amb facilitat”, va dir el conductor de l’acte en la presentaci­ó. La coral La Lira va interpreta­r Dona’m la mà, en els primers minuts de l’homenatge.

Al peu del monument hi havia la presidenta en funcions de la Generalita­t, Joana Ortega, el secretari d’Estat de Seguretat, Ignacio Ulloa, el lehendakar­i, Patxi López, i el conseller basc d’Interior, Rodolfo Ares, a més de l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, el vicepresid­ent segon del Parlament, Higini Clotas, i la delegada del Govern espanyol, María de los Llanos de Luna, junt amb el president de l’Associacio Catalana de Víctimes d’Organitzac­ions Terroriste­s, José Vargas. El reconeixem­ent a les víctimes i la seva condició de referent moral va ser comú en totes les intervenci­ons.

Patxi López va destacar l’actitud de les víctimes del terrorisme, que malgrat que en èpoques anteriors “han hagut de suportar menyspreus, silencis llargs i oblits” no han caigut mai en la temptació de la revenja. Per això, va subratllar la seva “superiorit­at moral” davant els terroriste­s, i va assegurar que en la lluita contra ETA s’han convertit “en un referent moral i de resistènci­a contra l’oblit”. En aquest sentit, López va demanar la col·laboració de les víctimes perquè l’oblit no suposi l’absolució de responsabi­litats dels terroriste­s. “Si oblidem els assassinat­s, els assassins deixaran de ser-ho”, va advertir el lehendakar­i.

Joana Ortega, presidenta en funcions des d’ahir, en substituci­ó d’Artur Mas, que és de viatge oficial als Estats Units, va defensar la pau i la reconcilia­ció, sense oblidar l’ocorregut. L’alcalde Trias va admetre les dificultat­s d’afrontar una etapa de reconcilia­ció entre víctimes i terroriste­s, però va animar a mantenir els actuals “gestos de diàleg”. “El dolor no desapareix, però viure en pau no té preu”, va dir.

Al matí, el ministre de l’Interior, Jorge Fernández, va presidir un homenatge a les víctimes del terrorisme, en el qual va lliurar 40 creus a ferits en atemptats a tot Espanya, i 17 grans creus a familiars de morts. Va ser un acte emotiu, en el qual a alguns dels

El lehendakar­i elogia la superiorit­at moral de les víctimes, que no han intentat mai revenjar-se

presents els va costar de contenir el plor i fins i tot es va produir un desmai. “En aquest acte d’intensa emoció veiem encarnat el dolor que causa el terrorisme”, va assenyalar Jorge Fernández. El ministre va admetre que “la societat ha reconegut tard el patiment moral de les víctimes”, però va subratllar que “més val tard que mai”.

Sobre el final d’ETA, va recalcar que el Govern “no negociarà mai” amb l’organitzac­ió terrorista ni amb els seus presos, i va assegurar que l’única via és el compliment de la llei. “ETA no va aconseguir per la via terrorista els seus objectius i no ho aconseguir­à mai”, va subratllar Fernández, que va destacar que la reinserció dels presos de la banda passa pel compliment de les condemnes. El ministre va exigir a ETA la seva “dissolució incondicio­nal” i va advertir que l’Estat es mostrarà implacable fins a aconseguir el final de la banda. En aquest sentit, va recordar que aquest any s’ha detingut 11 presumptes etarres. Fernández Díaz va concloure que en el final d’ETA “hi ha d’haver vencedors i vençuts”.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Víctimes i familiars van fer la seva ofrena floral davant el monument que recorda l’atemptat
ÀLEX GARCIA Víctimes i familiars van fer la seva ofrena floral davant el monument que recorda l’atemptat
 ?? ROSER VILALLONGA ?? Fernández dóna una condecorac­ió a una víctima d’Hipercor
ROSER VILALLONGA Fernández dóna una condecorac­ió a una víctima d’Hipercor

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain