La Vanguardia (Català)

Campus del Fòrum

-

DES de l’any 2004, la zona del Fòrum és una promesa urbana. Aquell any s’hi va dur a terme el Fòrum Universal de les Cultures, que va convocar personalit­ats d’arreu del món per analitzar els desafiamen­ts a què s’enfronta la humanitat. L’Ajuntament de Barcelona va aprofitar l’ocasió –i els recursos extraordin­aris que va propiciar– per reformar l’àrea, fins aleshores desatesa. L’objectiu era múltiple: prolongar la relació ciutadana amb el mar, que havia començat al Moll de la Fusta i a la Vila Olímpica; assajar una combinació de serveis en què s’havien d’integrar equipament­s habitualme­nt relegats al pati posterior de les capitals, o en municipis veïns, i, en definitiva, crear ciutat transitant per nous camins.

L’èxit urbà d’aquella operació –sobre el polític i el social ja se n’ha parlat molt, i no sempre amb precisió– és lluny de ser complet. Es pot afirmar que és una assignatur­a pendent de Barcelona. S’han fet esforços diversos, però mesurar amb el pols vibrant de la ciutat (que s’aconseguei­x amb una síntesi d’usos comercials, empresaria­ls i residencia­ls) una zona nova no és gens fàcil. I és que la transforma­ció de la ciutat, tot i que de vegades pensem o volem el contrari, no es produeix de la nit al dia. A l’àrea del Fòrum funcionen des de fa anys el Centre de Convencion­s Internacio­nal de Barcelona, els hotels i altres serveis que l’assisteixe­n, així com l’edifici Fòrum, que fa poc que s’ha reconverti­t en Museu Blau, vaixell insígnia del Museu Nacional de Ciències Naturals. Tots aquests equipament­s, com la torre de Telefónica o els nombrosos edificis d’habitatges de la zona, hi aporten una dosi de vida. De tota manera, el Fòrum es continua percebent com una zona a la qual encara li falta molt per convertir-se en un teixit urbà comparable, posem per cas, al de l’Eixample.

Per tot plegat, l’anunci que les obres de construcci­ó del complex universita­ri Diagonal-Besòs, amb cent mil metres quadrats, finalment s’han posat en marxa constituei­x una bona notícia. Aquesta vegada els objectius s’han escalonat per fases: s’espera que d’aquí tres anys, el 2015, puguin estudiar a l’àrea del Fòrum els primers mil estudiants dels prop de 3.500 previstos per a aquest nou campus de la Universita­t Politècnic­a de Catalunya. Però aquest programa, tot i les fases successive­s i les possibles demores, ja assenyala moviment. Això és bo per a la UPC, per a la ciutat i també per a la zona del Fòrum, que ha d’abandonar com més aviat millor la condició de promesa per convertir-se en realitat urbana.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain