La Vanguardia (Català)

França: la nova era

- M. WIEVIORKA, sociòleg, professor de l’escola d’alts Estudis en Ciències Socials de París Traducció: J.M.ª Puig de la Bellacasa

La segona volta de les eleccions legislativ­es franceses assenyala el final d’una dilatada transició i d’un llarg procés electoral. El president de la República disposa ara de suports polítics a tots els nivells, uns suports que li aportaran les figures electes de l’esquerra, gairebé a tot arreu majoritàri­es, a nivell local i, sobretot, a les grans ciutats, en els consells generals i regionals, en el Senat i en l’Assemblea Nacional. Podrà impulsar la seva política amb notable grau de llibertat. I, en cas de fracassar, només podrà imputar el seu fracàs a ell mateix, o a factors que s’escapen de l’acció política; en aquesta eventualit­at, la crisi podria tenir espatlles amples...

Aquesta hegemonia, aconseguid­a ara per a diversos anys, crea una nova situació. L’oposició política d’ahir es troba ara en el poder. I, si bé el nou poder haurà de debatre evidentmen­t les qüestions pendents amb la dreta, no és menys cert que haurà de fer front a crítiques i oposició que dimanen de la seva pròpia base.

Els qui, al si de l’esquerra, tremolaven davant la perspectiv­a de presenciar com triomfava Sarkozy en les presidenci­als i immediatam­ent després la dreta conservava la majoria a l’Assemblea, han mantingut la boca tancada; s’han estimat més aquesta actitud en lloc de mostrar els seus motius de discrepànc­ia amb Hollande o de demanar-li amb excessiu ímpetu que es comprometi a aplicar mesures que no tenia interès d’anunciar o a complir promeses que no desitjava fer. No s’han batut amb ell i amb els seus; per exemple, a propòsit dels temes que ell enfocava amb més prudència o debilitat: la immigració, la visió sobre les diferents tendències religioses o culturals, la idea de nació... No volien afrontar el risc de dividir l’esquerra, l’electorat de la qual està dividit davant aquests reptes.

De manera que els mitjans audiovisua­ls clàssics s’han limitat a oferir els apunts de rigor sobre els protagonis­tes polítics i, pel que fa a periodiste­s i enquestado­rs, no han aportat res més que perspectiv­es tècniques o superficia­ls. El cim, o més ben dit el fons, s’ha assolit en l’únic debat televisat entre Nicolas Sarkozy i François Hollande entre les dues voltes de les eleccions presidenci­als; els periodiste­s que animaven el debat es van conformar a observar des de la barrera.

Mai cap període electoral, a França, ha passat per alt fins a tal punt la possible aportació dels intel·lectuals. I, si aquests es manifestav­en en articles de debat en la premsa escrita, ho feien amb notable grau de contenció i autolimita­ció amb relació al seu propi camp.

En qualsevol cas, el passat ha passat i cal atenir-se a la tornada de les idees més o menys crítiques i anàlisis de fons pròpies del debat polítiques.

El poder, indubtable­ment, haurà d’anunciar mesures impopulars per a bona part de la població i la conjuntura econòmica i social, faci el que faci, serà tensa i difícil. Fins ara, França, la història de la qual és la d’un poble que s’ha comportat de manera turbulenta, fins i tot revolucion­ària, ha estat sorprenent­ment tranquil·la i calmada en comparació amb altres països on han sortit a la palestra figures enfurides com és el cas de Grècia o han sorgit moviments socials en ocasions qualificat­s d’indignats. S’hi escau una explicació de naturalesa bà- sicament política: aquests moviments han sorgit, sobretot, on l’esquerra havia deixat de ser una alternativ­a creïble, una força capaç de garantir la gestió política de les demandes socials i culturals dimanants d’una societat que ho passava malament. S’ha pogut comprovar sobretot a Espanya, on Zapatero, en anar-se’n a l’aigua, no ha deixat als socialiste­s cap perspectiv­a a mitjà termini. En l’actualitat, l’esquerra francesa té totes les palanques de comandamen­t i el poder no podrà, indubtable­ment, solucionar de pressa, per art de màgia, els grans problemes socials i econòmics del país: no s’ha de descartar que la societat perdi la paciència i que, sota formes diverses, de vegades violentes, neixin moviments socials i culturals que es manifestin i actuïn en l’esfera pública. També caldrà observar com es manifesten els intel·lectuals; intel·lectuals més o menys crítics i que s’expressin amb més claredat a l’esquerra o a l’esquerra de l’esquerra en un àmbit que ha tornat a obrir-se per a ells. Caldrà veure com es mobilitza la societat i s’oposa a les iniciative­s de l’esquerra... o constata la seva impotència segons el cas. I, per la seva part, aquesta mateixa esquerra haurà de preguntar-se per les seves relacions amb uns i altres. Sabrà sentir les crítiques i treure’n profit, crear les condicions propícies per entaular debats a fons i participar-hi? Sabrà respondre als agents contestata­ris, a les protestes socials, a les demandes de reconeixem­ent social en lloc de no fer-ne cas o fins i tot reprimir-les? Sabrà reconstitu­ir els espais de mediació i les figures d’intermedia­ció que el poder anterior ha debilitat de manera sistemàtic­a, dificultan­t la cooperació, la negociació i la gestió política dels conflictes?

S’obre una nova era. El cicle que ha vist que l’esquerra s’instal·lava en el poder ha arribat a la fi. És l’hora, d’ara endavant –es pot en tot cas llançar la hipòtesi–, d’impulsar un redreçamen­t moral i intel·lectual, com també econòmic, que hauria de passar pel debat i l’esforç per transforma­r la crisi en conflicte institucio­nalitzat. Amb la bona governança o la gestió centralitz­ada i tecnocràti­ca dels problemes no n’hi haurà prou.

 ?? JAVIER AGUILAR ??
JAVIER AGUILAR

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain