La Vanguardia (Català)

Negoci amb el deute

-

Llegim la notícia que el Tresor col·loca el màxim de deute a un interès superior al 5% i se’ns diu que ha hagut més del doble de demanda que d’oferta d’aquest deute considerat quasi porqueria per les entitats que mesuren la fiabilitat dels deutes públics. L’Estat és gairebé sospitós de no poder pagar el deute en un futur proper, i simultània­ment es compra més deute que mai, tot i córrer aquest risc seriós de no cobrar-lo mai.

Com que no sóc economista, només puc utilitzar el sentit comú per intentar donar-me una resposta lògica a aquesta gran contradicc­ió: les entitats qualificad­ores del deute i els inversors sense escrúpols del sistema financer internacio­nal, sens dubte, han de ser amics, o potser fins i tot socis, i entre tots ens prenen el pèl a les persones i els estats, per tal de fer un negoci rodó a costa dels diners públics.

Molt fàcil! Jo et qualifico malament i dic que ets un mal pagador perquè et pugin els tipus d’interès i hagis de demanar diners prestats. Llavors els meus amics inversors te’ls presten i guanyen un dineral gràcies a l’increment d’interessos. Si realment el nostre deute fos gairebé porqueria, com diuen, no en comprarien. Si no és així, si us plau, prego un aclariment.

FRANCESC ROCA TUGAS

Viladecans

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain