La Vanguardia (Català)

HOMES a la recerca d’una nova identitat

L’impacte psíquic de l’atur s’agreuja en els homes que veuen el paper principal de cap de família en declivi

- CRISTINA SEN Barcelona

Crida l’atenció l’evolució d’una dada que apareix en comparar les dues últimes enquestes sobre els usos del temps. Quaranta minuts de retallada! Aquest és el temps que els homes han robat a les dones respecte a la dedicació a les tasques de la llar durant els últims sis anys a Espanya. Revolució cap a la igualtat? Una mica d’igualtat... i molta crisi.

S’apropa al milió i mig el nombre d’homes que han perdut la feina des de l’abril del 2008, quan la crisi ja feia efecte. L’atur de llarga durada (més d’un any) ha crescut i inclou els sustentado­rs principals –en terminolog­ia clàssica– de la família. El més greu, evidentmen­t, és l’impacte econòmic però cal parlar també de qüestions anímiques, sociològiq­ues i psicològiq­ues. La pèrdua de l’ocupació és dura en femení i en masculí, però un bon nombre de professors i investigad­ors afirmen que és pitjor per als homes.

Els 40 minuts que s’esmentaven a l’inici condensen molta informació, són un indicador molt potent, afirma Cristina Brullet, doctora en Sociologia i professora de la Universita­t Autònoma de Barcelona (UAB). És una retallada molt alta en una qüestió estructura­l, històrica –la cura de la casa, la família– que no suposa, assenyala, un canvi de mentalitat sinó que arriba sobretot a causa de l’atur. No significa això que tots els homes aturats s’hagin posat a fer d’amos de casa a temps complet sinó que s’enfronten a una nova situació. Hi ha alguns patrons comuns de conducta, i també s’observen canvis de mentalitat en determinat­s col·lectius.

Iñaki Piñuel, psicòleg i professor d’Organitzac­ió i Direcció d’Empreses (Universita­t d’Alcalá), assenyala que l’home aturat s’enfronta principalm­ent a tres problemes. Veu qüestionat el “paper de caçador”, de cercador de l’aliment fora de la llar, una situació que pot ser devasta- dora si s’allarga ja que per molts homes la professió és sinònim d’identitat. “El maridatge professió-vida és fatal”, assenyala Piñuel en termes generals.

Així mateix, un llarg temps sense feina pot portar al que qualifica com una “indefensió aprehesa”. És a dir, el convencime­nt que després de buscar molt sense resultat, ja no es trobarà mai més un lloc de feina. S’escampa el desànim i aquest panorama facilita l’aparició d’ansietat, depressió, i pot donar peu a addiccions. També s’ha de tenir en compte l’impacte sobre la vida familiar, amb més friccions amb la parella i els fills, més irritabili­tat i risc de ruptura, i fins i tot de violència.

AMOS DE CASA La crisi, més que la igualtat, augmenta el temps masculí dedicat a la llar

ELS PERILLS El desànim davant l’atur de llarga durada pot donar peu a baralles familiars

NOVES MENTALITAT­S Alguns col·lectius aposten per no fer de la feina el gran eix vital

S’ha d’afegir en alguns casos, explica Piñuel, la mirada que algunes dones han dipositat en els homes, consideran­t-los, valorant-los sobretot per la capacitat de portar diners a casa i no per altres qualitats.

Aquest esbós general de comportame­nts possibles pot ser aplicable al cas de la dona, però els experts coincideix­en a assenyalar que en una visió de conjunt ella té una capacitat major de diversific­ar els interessos, de socialitza­r-se, d’adaptar les mirades. És a dir, no funciona tan al peu de la lletra l’equació identitàri­a

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain