La Vanguardia (Català)

Pares al sol

- J. R. Ubieto. Psicòleg clínic i psicoanali­sta

José R. Ubieto

Una dada nova de l’impacte de la crisi és que un dels grups més afectats són homes de mitjana edat amb fills a càrrec seu. Homes al sol que afronten un futur incert, de vegades amb respostes –en augment– de caràcter violent i/o depressive­s importants, que poden arribar en alguns casos al suïcidi. A la clínica privada i pública constatem també l’increment, en els últims mesos, de les consultes d’aquests subjectes inestables, mancats de la salut que Sigmund Freud atribuïa la “capacitat d’estimar i treballar”.

Françoise Sagan, a les novel·les Bon dia, tristesa i Una cierta sonrisa (mitjan anys 50) ja anunciava aquest declivi de l’imaginari viril i el reemplaçam­ent per una nova masculinit­at basa- da en la igualtat home-dona. Com caminar llavors cap a aquest horitzó unisex? Una via, triada per molts homes, és la de l’ideal d’una nova paternitat que s’ofereix com el vaixell insígnia de les transforma­cions de la masculinit­at. Es presenta, a més, com la “solució” a la guerra dels sexes, ja que aquí sí que hi ha una harmonia (lliure de violència i competènci­a) que contrarest­a la desigualta­t de gènere. De fet, la crisi de la masculinit­at va unida al declivi de la imatge social del pare, avançada per Jacques Lacan (1938).

Es tracta d’una paternitat igualitàri­a, diferent de la tradiciona­l, en què els homes “comparteix­en la pols” (lema de la campanya d’igualtat que el 1998 va promoure la Diputació provincial de Còrdova) i això inclou també les tasques domèstique­s i la criança. Aquest home nou ha de fer el dol per la pèrdua de l’autoritat tradiciona­l i obtenir el nou guany a través de l’afecte i la cura dels fills. Les dades que els sociòlegs ens ofereixen no desmenteix­en aquesta estratègia, però matisen l’abast real d’aquest ideal i en la consulta no escassegen els casos de pares atabalats i desorienta­ts davant d’aquest repte.

La crisi actual, amb la pèrdua

No podem fer el sord davant l’augment de la violència com a sortida a una crisi personal i famililar

del paper de sustentado­rs principals de la família, que en poc temps ha passat del 85% al 50%, obre diversos interrogan­ts: com exercir aquest nou rol masculí i patern quan els homes perden el principal actiu, la feina , i els beneficis que n’obtenen? Es tracta, per recuperar-los, simplement d’entrenar-los en habilitats i com- petències per reinventar el seu paper i elaborar el dol d’aquest renovat Adéu al mascle? La paternitat positiva, promoguda per la Unió Europea subsumeix la relació de parella? Aquestes noves regles familiars són només un assumpte privat a dilucidar entre l’home i la dona o van més enllà? Cadascú és responsabl­e dels seus actes però les cartes amb què es juga la partida de la vida condicione­n els factors de risc i protecció. Per això liquidar les formes de solidarita­t col·lectiva, com el model de l’estat del benestar, no serà sense conseqüènc­ies.

Recórrer a la violència, contra un mateix o contra la parella o també contra els fills, és una d’elles. La violència retorna com a sortida fallida a una crisi personal, familiar o social. Que augmenti és un símptoma que conté un missatge davant del qual no podem fer el sord, tret que vulguem condemnar-nos a la seva repetició cega i mortífera.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain