La Vanguardia (Català)

Surface, la tauleta de Microsoft

La firma de Windows canvia d’estratègia en vendre junts el software (Windows 8 i Windows RT) i el hardware

- Barcelona FRANCESC BRACERO

En els 37 anys d’existència, Microsoft no havia fet mai un canvi estratègic com el que acaba de marcar en presentar la seva pròpia tauleta, denominada Surface –en realitat, són dos models–, amb el seu propi sistema operatiu. Hardware i software de la mateixa companyia perquè funcionin junts d’una forma òptima. La firma que presideix Steve Ballmer dóna així un fort cop d’efecte al competitiu mercat tecnològic amb un tipus de producte del qual ara cal veure qui seran els aliats i qui els principals competidor­s.

La presentaci­ó del nou dispositiu de la companyia de Redmond té un significat especial. No és que Microsoft no hagi fabricat mai hardware competitiu –un bon exemple n’és la seva reeixida consola Xbox–. El canvi substancia­l és que, amb Surface, Microsoft atorgarà la llicència d’un sistema operatiu a molts altres fabricants i, alhora, hi competirà amb un producte en el qual podrà buscar la millor experiènci­a. Controlar tots els elements del que es ven a l’usuari és una estratègia en què Apple ha triomfat i en el cas de Microsoft no ha de ser diferent.

Surface són dues tauletes diferents. Una amb processado­r de tipus ARM i una altra amb un xip Intel d’arquitectu­ra x86, com els que porten la gran majoria dels PC. La primera tindrà com a sistema operatiu Windows RT, una versió reduïda del Windows 8 Pro, que portarà la segona tauleta.

Amb aquest llançament, que s’iniciarà a la tardor amb la primera de les tauletes, Microsoft intentarà fer-se un lloc en un mercat dominat per l’iPad d’Apple i en què, a excepció de firmes com Samsung amb Android als seus Galaxy Tab, gairebé ningú no ha despuntat.

Microsoft no ha avançat totes les caracterís­tiques dels dos models de Surface. La que porta Windows RT pesa 676 grams (652-662 l’iPad), té una gruix de 9,3 mil·límetres (9,4 l’iPad) i una pantalla de 10,6 polzades (9,7 l’iPad). La resolució serà molt més baixa que la de la tauleta d’Apple, però no

Amb la nova tauleta, la companyia atorgarà la llicència de Windows 8 a d’altres, i també hi competirà

s’ha especifica­t encara.

La tauleta lleugera de Microsoft portarà una versió especial de l’Office que, tanmateix, no s’incorporar­à a la germana gran, que en realitat és un PC bastant complet amb forma de tauleta i que es llançarà cap a principis del 2013. Pesarà una mica més (903 grams) i serà bastant més gruixuda (13,5 mil·límetres). La Surface més lleugera, portarà memòries de 32 i 64 GB, mentre que la més gran s’equiparà amb memòries de 64 i 128 GB.

La nova Surface té una carcassa lleugera de magnesi i una coberta protectora que s’uneix amb imants, com l’iPad, i que, en obrir-se, es transforma en un teclat extrafí, una bona idea de Microsoft.

 ?? DAMIAN DOVARGANES / AP PHOTO ?? El president de Microsoft, Steve Ballmer, presenta Surface
DAMIAN DOVARGANES / AP PHOTO El president de Microsoft, Steve Ballmer, presenta Surface

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain