La Vanguardia (Català)

Madrid no recollirà la brossa diàriament

Botella insinua una baixada de la taxa

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ Madrid

Cal quadrar els comptes, va reconèixer ahir l’alcaldessa de Madrid, Ana Botella. Per provar de pal·liar el pes de la llosa de més de 6.000 milions de deute que arrossega i reduir les despeses, l’Ajuntament reprèn la idea llançada fa un parell d’anys d’abandonar la recollida diària de les escombrari­es. “Madrid és de les poques grans ciutats si no l’única que recull les escombrari­es diàriament, menys el 24 i el 31 de desembre”, va assegurar ahir l’alcaldessa a Ràdio Nacional (RNE), per afegir tot seguit que “potser” deixaven d’oferir aquest servei cada dia.

Hores més tard, a l’Ajuntament de Madrid van explicar que es tracta d’una iniciativa que encara està en estudi i, per tant, no hi ha una decisió en ferm.

El 2010, quan Botella era precisamen­t al capdavant de la regidoria de Medi Ambient –encarregad­a dels residus urbans–, l’equip de govern d’Alberto Ruiz-Gallardón va llançar la proposta d’eliminar la recollida d’escombrari­es els diumenges i els dies festius per reduir despeses. En aquell moment, van prometre que la reducció del servei aniria acompanyad­a d’una baixada de l’impost d’escombrari­es.

Ahir davant un comentari a RNE sobre per què carreguen la taxa municipal d’escombrari­es a cada plaça de pàrquing, l’alcaldessa va respondre:

Ja el 2010 l’equip de Gallardón va proposar de no donar servei de recollida els dies festius

“Disminuire­m probableme­nt el cost de la taxa”. Tanmateix, els missatges provinents del modernitza­t Palau de Telecomuni­cacions no van ser tan clars. El delegat d’Economia i Hisenda, Pedro Calvo, va advertir hores després de les manifestac­ions de Botella que una disminució del servei “no necessària- ment” ha de suposar un descompte en la taxa.

La portaveu socialista, Ruth Porta, va avisar que en cas d’escurçar els dies de recollida seria “il·legal” deixar el tribut com està, perquè les taxes municipals no poden assolir el cent per cent del cost del servei. També va rebutjar una retallada en la recollida de les escombrari­es Ángel Pérez (IU). “Si fos per a inversió productiva o per millorar la qualitat de vida dels veïns seria possible debatre com, quan i on”, va assenyalar.

Segons l’Ajuntament, l’any passat el cost per la recollida d’escombrari­es va assolir els 164 milions d’euros, mentre que la recaptació de la correspone­nt taxa va ser de 156 milions. Com a conseqüènc­ia de la crisi econòmica, el volum de residus retirats a Madrid ha disminuït un 3,73% entre el gener i el maig d’aquest any, segons dades municipals. La patronal del sector de la neteja assegura que els últims dos anys l’import dels contractes s’ha reduït un quinze per cent.

Des de fa mesos han augmentat les queixes dels ciutadans de Madrid per la brutícia a nombrosos racons de la capital. Algunes s’han transforma­t en campanyes impulsades des de les xarxes socials.

 ?? EP ?? L’alcaldessa Ana Botella va jurar bandera dissabte passat a la plaça d’Oriente de Madrid
EP L’alcaldessa Ana Botella va jurar bandera dissabte passat a la plaça d’Oriente de Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain