La Vanguardia (Català)

Arxiven la causa contra el regidor que va matar a trets un gos a Torà

- PAU ECHAUZ Torà

El jutjat de primera instància de Solsona ha arxivat les diligèncie­s obertes contra el regidor de l’Ajuntament de Torà, Josep Maria Alsina, per la mort d’un gos a trets d’escopeta a finals del mes de març passat. El jutge arxiva el cas perquè no aprecia en els fets “prou justificad­a la perpetraci­ó d’un delicte”. Entitats ecolo- gistes com Ipcena ja han anunciat que recorreran l’arxiu de la causa oberta contra el regidor.

El jutge afirma en la interlocut­òria que la intenció d’Alsina era matar l’animal, “però no consta cap indici que permeti afirmar que pretenia maltractar-lo ni causar-li danys afegits i de manera voluntària”. També considera que “disparar tres trets a un animal podria considerar-se un maltractam­ent quan es pretén delibe- radament causar-li patiments disparant-lo en llocs no vitals per allargar la seva mort i els seus dolors, però no ho és quan el que es pretén és posar fi a la seva vida ràpidament i sense causar-li aquests patiments (...). Volia eliminar el ‘problema’ que segons Alsina suposava el gos”.

El jutge també creu que amb les declaracio­ns d’Alsina i de l’alcaldessa, Mercè Valls, en qualitat de testimoni dels fets, no queda provat que Alsina rematés el gos a cops de bastó, com van assegurar inicialmen­t algunes fonts.

Els fets van tenir lloc a finals de març quan després de nombroses gestions perquè algú es fes càrrec del gos vagabund, efectius del Seprona de la Guardia Civil el van immobilitz­ar lligant-lo a un pal proper a una residència, un centre escolar i un camp de futbol i el van lliurar a l’Ajuntament de Torà. Va ser llavors quan Alsina, en presència de l’alcaldessa, va posar fi a la vida del gos a tirs d’escopeta.

La reacció de rebuig de molts ciutadans de Torà, amb pintades i cassolades de protesta, es va traslladar a les xarxes socials i als fòrums d’associacio­ns de protecció d’animals. Ipcena va qualificar d’“injusta” la decisió del jutge i considera els fets “un acte irracional i incívic que ha generat la repulsa majoritàri­a de la societat i alarma social” ja que suposen “un clar delicte del Codi Penal que fa referència a la comissió d’un delicte contra animals domèstics”.

Mercè Valls va anunciar llavors davant l’escàndol produït que destituiri­a Alsina com a primer tinent d’alcalde i de les àrees que dirigia, encara que podria conservar la seva acta de regidor. Però segons l’oposició municipal, el cessament no s’ha produït.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain