La Vanguardia (Català)

, Broadway

direcció de Spike Lee, que també s’estrena

-

El teatre programa sis representa­cions, les millors entrades de les quals pugen fins a 236 euros

Pel que sembla, el mateix pensa el director Spike Lee, referent novaiorquè­s que havia estat insistentm­ent temptat per Broadway, sense trobar mai cap motiu per fer el pas. Ell, també de Brooklyn, ha trobat l’ocasió per estrenar-se en la gran escena internacio­nal en la tri- bulació particular del seu paisà, que va visitar a la presó el 1994.

Un amic li va parlar a Lee de l’espectacle que fa uns mesos va realitzar l’exboxejado­r a Las Vegas, a l’MGM Grand Hotel, territori dels seus grans èxits i no menys sonats fracassos al ring. La crítica va acollir bé el muntatge, malgrat que alguns van lamentar la cruesa expressada per moments. El cineasta no el va veure en directe, però va rebre un enregistra­ment de l’espectacle. El va convèncer. “És una gran història americana”, va afirmar l’autor de

Haz lo que debas o Malcom X.

“No es tracta –va afegir– de Denzel Washington fent de Tyson, tampoc no és Sam Jackson interpreta­nt Tyson. És el veritable Mike Tyson i això requereix molt de valor”. Lee va trucar al productor James Nederlande­r, que va donar suport al projecte.

La idea va sorgir quan Mike i la seva esposa Lakiha van veure un xou gairebé autobiogrà­fic de Chazz Palmintier­i, The Bronx ta

le. “Això és el que vam decidir fer després de deixar les drogues i ser un porc”, va explicar Tyson. “Sóc simplement jo, nu, molt vulnerable, explico qui sóc i d’on vinc, puc plorar”, va assenyalar. Lakiha es va encarregar d’escriure el guió.

Ja no està disposat a rebre cinc cops de puny per col·locar-ne un. Viu amb una nova filosofia. “Ara penso que lluitar és per als beneits”. Va conversar per a la premsa amb un aspecte rejovenit, entusiasta. Les seves sabates brillaven. Avís per a caníbals: Tyson s’ha fet vegetarià.

 ?? EVAN AGOSTINI / AP ??
EVAN AGOSTINI / AP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain