La Vanguardia (Català)

La fúria audiovisua­l

- Sergi Pàmies

L’allau de retransmis­sions de futbol a Telecinco i Cuatro ens obliga a enfrontarn­os a algunes evidències del gènere. D’ençà del Mundial de Sudàfrica, hem passat d’una oferta tradiciona­l pública a una de privada. En teoria, el model anterior hauria d’haver adoptat un to de retransmis­sió neutral i sobri, però, sovint, no va ser així. De la Casa o Rivero són cognoms que susciten més respecte que no Sauca, que no sempre ha sabut trobar l’equilibri entre l’entusiasme privat i la diplomàcia pública. Les television­s privades no tenen cap obligació d’arrossegar aquests prejudicis i, tant a l’època de Sudàfrica com ara, han traslladat a la televisió el que ja era una realitat a la ràdio. La primera mesura: donar un tractament diferent als partits que juga Espanya i als altres.

D’entrada, cal tenir en compte que és molt difícil trobar un relat de retransmis­sió que acontenti tothom, però encara ho és més quan aquest relat s’ha d’aplicar a la selecció nacional d’un Estat amb convulsion­s identitàri­es. Els propietari­s dels drets televisius de la selecció basen la seva retransmis­sió en dos pilars: un patriotism­e primari i un to col·loquial tavernari. En un sistema de majories, interprete­n, legítimame­nt, que aquest camí els donarà més audiència (i els en dóna). Per això sentim com els locutors criden, pateixen, exageren, interpel·len els jugadors i dramatitze­n amb la mateixa incontinèn­cia que ho faria un grup d’aficionats.

La identifica­ció entre el públic que es busca i l’actitud dels narradors és simètrica. Però, paradoxalm­ent, l’evolució de la narració va en la direcció contrària a la del joc de la selecció. Luis Aragonés va representa­r el canvi de rumb d’un estil de joc i d’una jerarquia interna corrompuda. Va tenir el coratge de confiar en el joc de combinació i creació. Va enterrar els principis d’una fúria fossilitza­da. Però mentre aquesta aposta, ben administra­da per Del Bosque, va desembocar en l’èxit més rotund, les retransmis­sions continuen ancorades en el passat de pit i collons. Des de Catalunya, hi ha molts seguidors que aplaudeixe­n aquest estil. D’altres, en canvi, hi troben la coartada per indignar-se. Però, per desdramati­tzar, imaginem quina mena de retransmis­sions faríem si existís una selecció catalana que participés en competicio­ns oficials. Aplicaríem el model de solvència que representa Joaquim Maria Puyal o, en nom de l’espectacle i de la complicita­t popular, cauríem en l’estridènci­a patriòtica i xarona?

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain