La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 L’horòscop en barca. Xoparà el cor del barri donostiarr­a d’Amara. 2 Revestir amb quitrà calent les juntures dels taulons d’una barca per fer-los impermeabl­es. Negar. 3 Tastaríem el vi a glopets. Edicte del tsar rus. 4 El mallorquí. Eufemisme arcaic per designar la mort. Principi administra­tiu. 5 Un miler. Li passarem l’herència i la mar de bé, tu! Pasta. Est. 6 Treball que et permetrà ser doctor. Proa de navilis. Notem que hem perdut els signes d’identitat religiosa. 7 L’auxiliar d’ells. Perd la verticalit­at i cap a la lloriguera. Em faig molt amic d’algú. 8 Elevació i descens capil·lar que no arriba al rínxol però deixa el pentinat ple de dunes. Rinxolar. El final de l’honor. 9 Un miler. Palmereta. Relativa a les llenques de terreny que separen les penínsules dels continents. 10 Exhibició. Relatiu a les muses inspirador­es. 11 Tarima prosaica. Ros no oxigenat. Vies excrementí­cies. La medalla dels primers. 12 Dolent com pocs. El signe tipogràfic de les crides. As.

13 Ens cal per respirar. Tàvec. Feien el primer cop a la pista central de Wimbledon. 14 La fruita agre per naturalesa. Porta la veu cantant a la sinagoga. Principi de ceguesa.

VERTICALS 1 Ens esforcem molt perquè els nostres subordinat­s facin la feina. Dit de l’embrió originat en un primordi seminal anàtrop. 2 El cas que ens fan les autoritats quan protestem. Cadascuna de les set peces negres d’un conegut trencaclos­ques xinès. Maduresa paulina. Res no és.

3 Daniel Balsoaga Bonany. Retut. Ritu sense inici. 4 Emprenyade­s a la irlandesa. L’aliatge més freqüent. Anvers prosaic. 5 Modalitat de gimnàstica sueca basada en una sèrie de moviments ràpids amb acompanyam­ent musical. Hi posava agafadors. 6 Cantell egipcíac. Les armes més vincladiss­es de l’arquitecte. Bo. 7 Apèndix ligni que permet fer avançar les embarcacio­ns. Núria Ulibarri Ullastrell. En un cert sentit, siamès. La més vibrant de l’alfabet. 8 As. Mesura de rei auri. La francesa més dolça de la pastisseri­a. 9 Molibdè. Guàrdies amb tricorni. Musulmà de primera instància. 10 Esmolin de la punta. Aniversari de na Natalie.

11 Tornant a passar pel foc. Noia amb fila de treballar pels serveix d’intel·ligència israelians. 12 Paga i perd el cap. Plovisqueg­in. Cívic en absència dels dos romans sols.

13 Trinxera de paleta. Ens sacseja el cos quan xalem o patim. El cos de les rees. 14 Armadura verda. Retard de fruita silvestre. Categoria militar.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain