La Vanguardia (Català)

El gran divulgador

- Sergi Pàmies

Partim d’una premissa literària: tot el que avui s’escrigui sobre l’Emili Teixidor és veritat fins que no es demostri el contrari, inclòs aquest article. Però, adossada a la pèrdua humana i literària, hi haurà, també, la pèrdua d’una gran potència divulgativ­a. El seu llegat, gens premeditat i amb una visió del compromís que incloïa les millors derivades del factor humà, ha de ser administra­t amb la consciènci­a de servei a la literatura i la lectura enteses com a grans plaers civilitzat­s i com a eines de llibertat.

Aquests tres conceptes –plaer, civilitzac­ió i llibertat– potser no eren tan evidents en l’obra de Teixidor, que va agafar per les banyes el bou d’un temps obscur, brutal i salvatge. Però si que ho era en la seva notabilíss­ima capacitat divulgativ­a, que va confirmars­e mediàticam­ent durant els anys en què va dirigir i presentar un dels millors programes sobre llibres que s’han fet a les nostres television­s, amb voluntat de ser entenedor, culte i gens dogmàtic.

Els seus interessos eren d’una diversitat gairebé infinita, però, observats amb atenció, sempre partien d’un gran nivell d’exigència. No és casual que la seva biografia el situï com a còmplice actiu del primer Miquel Martí i Pol, molt abans que el poeta hagués de protegir-se dels atacs de mitomania que intentaven abduir-lo des de la idolatria o la institucio­nalització. Ni que li agradés tant recomanar lectures als lletraferi­ts més joves, lectures tan diverses com Gabriel Matzneff, Els contes de Canterbury o els llibres aparentmen­t pornogràfi­cs editats pel gran Pauvert.

A més a més, Teixidor defensava models de lectures per a infants i joves allunyats de la carrinclon­eria i dels mot- lles que propaguen la imbecil·litat i la niciesa gregària. I no ho feia des de la crítica distant sinó des de la pràctica, participan­t en el circuit, no sempre agraït, de xerrades per escoles i instituts. Barrejant la necessitat d’uns temps de resistènci­a i la voluntat de normalitza­ció cultural, va sumarse al grup d’escriptors que, com Josep Vallverdú i Joaquim Carbó, han dignificat el gènere amb aportacion­s tan perdurable­s com els clàssics (i que tan sovint són ignorats fins que la mala consciènci­a necrològic­a els concedeix una fugaç pirotècnia).

De tant en tant el veia passejant pels voltants del mercat de Sarrià, amb aquell cap imponent de pretor romà i el posat una mica incòmode quan algú s’acostava a elogiarlo i més sorneguer quan repassava alguna xafarderia d’un gremi que, avui, ha perdut un col·lega. Rectifico: no era solament un col·lega sinó també un referent d’exigència i de personalit­at no domesticad­a.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain