La Vanguardia (Català)

La redempció dels gripaus

Un èxit editorial que a més estimula la libido és una bona notícia, però quin és el missatge al final?

- M. CHAVARRÍA Madrid

Erika Leonard James és la primera que es declara feminista. “Tots estem a favor de la igualtat de salaris i tot això, no?”, diu, per rebutjar tot seguit, amb una ganyota, tota referència als arguments feministes sobre la seva obra Cinquanta ombres. Una història basada en el concepte de redempció, tal com afirma James, en la qual l’amor ho conque- reix tot i l’home dóna tantes mostres d’amor i embadalime­nt com de dominació. “Les feministes també tenen dret a sentir plaer”, adverteix James.

El rubor s’estén pels barris llegint aquesta novel·la en què, a part d’orgasmes, sexe oral, penetracio­ns fins al fons i dolces fuetades a l’entrecuix que estimulen la libido més encarcarad­a, sorprèn també el reguitzell de comentaris (sempre tenyits d’un humor a l’estil Bridget Jones) sobre com n’és d’excitant un home implacable; de la por d’Anastasia a quedar-se “sola amb un munt de gats” si no obeeix Grey; de les àmplies demostraci­ons de possessió i gelosia consentida –“Et demostraré que ets meva... Vinga, anem a dins i despulla’t”–; de l’humor càndidamen­t misogin a l’estil de “les dones frustrades no saben acceptar compliment­s”, o de la constataci­ó de les fases per les quals passa una maltractad­a quan a Anastasia l’assalten idees com “s’haurà enfadat?” o “he de ser afectuosa amb ell, potser llavors em correspond­rà”.

“Cal veure en aquesta mena de novel·les el catàleg de les pors dels homes respecte a la sexualitat femenina”, afirma la psicòloga i sexòloga Carme Freixa. “Encara que sigui de manera hedonista, l’home reacciona convertint­se en l’artífex de la vida d’ella, en el proveïdor, l’únic que pot donar-li plaer, d’aquí el contracte de submissió que li prohibeix sentir plaer sense ell. Ho resumeix bé la frase de Grey: ‘Quan vas ensopegar en entrar al meu despatx vaig pensar que series una bona submisa”.

Per la filòsofa Amelia Valcárcel, l’èxit d’una novel·la així obeeix al fet que capta un arquetip, un conte educatiu, el de la do- na que el cel premia per l’abnegació, com a Pacient Griselda, bona, perseveran­t, humil amb el marit.

“És una literatura per alimentar l’inconscien­t col·lectiu dels homes –afegeix Freixa–. Novel·les dedicades a les dones de trenta anys però que posen de moda les noies de quinze, que les llegeixen creient que aprendran a espavilar-se en una relació. Això substituei­x l’educació afectivose­xual i fa anar endavant la perpetuaci­ó d’arquetips sexuals. Tant a Crepuscle com aquí hi ha subjacent la descripció romàntica del maltractad­or, perseguido­r, controlado­r. I l’heroïna el justifica per una infantesa difícil o el que sigui, amb l’esperança de convertir-lo en príncep. Al final, el que persegueix­en elles és un gripau”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain