La Vanguardia (Català)

Sis mariners atracats

- IVÁN F. MULA Barcelona

Tres anys després que finalitzés el rodatge es presenta el documental de Francina Verdés Teresa sin mar. El Centre d’arts Santa Mònica acull la projecció d’aquesta història filmada el 2009 al port de Barcelona. “Al principi, tenia por que el contingut perdés actualitat”, comenta la directora, “però tal com ha evoluciona­t la situació econòmica, finalment ha resultat tenir més vigència que mai”.

Es tracta de l’experiènci­a dels sis tripulants d’un vaixell que, després de diversos mesos en suspensió de pagament, es van declarar en vaga i van ocupar l’embarcació per pressionar l’empresa i recuperar els sous.

La realitzado­ra es va interessar per la situació d’aquests treballado­rs després de sentir la notícia a la ràdio. Va ser llavors quan va decidir plasmar en imatges la seva lluita: “Em va interessar principalm­ent perquè em semblava una situació molt representa­tiva, un exemple del que molta gent estava vivint i, al seu torn, per la peculiarit­at de l’escenari”.

El vaixell és, en aquest sentit, un protagonis­ta més que va comportar certes dificul- tats tècniques. Un espai d’aquestes caracterís­tiques va necessitar un equip petit amb el qual Verdés assegura que se sent més còmoda en les tasques de filmació. Per la realitzado­ra, si l’instrument­al tècnic és reduït es pot ser més fidel a la realitat i això su- ma en el resultat final. La intenció va ser allunyar-se d’un to de pamflet militant en el qual podia caure. “He intentat retratar una experiènci­a, ser una simple espectador­a que plasma allò que estava succeint”, explica.

La rutina, l’evasió i la tensió són alguns dels elements que es mostren a la pantalla. El temps i l’espai es distorsion­en durant aquesta lluita col·lectiva que aquest documental intenta apropar.

 ?? FRANCINA VERDÉS ?? L’Arts Santa Mònica projecta aquesta història de l’any 2009
FRANCINA VERDÉS L’Arts Santa Mònica projecta aquesta història de l’any 2009

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain