La Vanguardia (Català)

França toca per sorpresa

Espanya es jugarà els quarts contra els ‘bleus’ de Benzema

- ANTONI LÓPEZ

Entre la sobtada calor de Gdansk i la tensió de la cita, Vicente del Bosque va abandonar l’estadi xop de suor. La transpirac­ió lliscava per les temples, el front, les galtes del selecciona­dor. El primer que va fer quan va arribar a l’hotel de Gniewino, passada la mitjanit i després de més d’una hora d’autocar, va ser revisar l’enregistra­ment del partit davant Croàcia per concloure amb un al loro, que no estamos tan mal. Espanya –l’equip, encara que potser també el país– s’ha habituat a deambular per la cornisa sense defenestra­r-se. Va superar l’eliminatòr­ia de quarts de l’Eurocopa passada per penals

DEL BOSQUE REIVINDICA “Hem passat de pobres a rics en tan poc que ja no sabem valorar el que tenim” L’EQUILIBRI NECESSARI El selecciona­dor apel·la a l’estabilita­t i arremet contra les dures crítiques de l’entorn

davant Itàlia i es va acabar adjudicant el torneig. Al Mundial va salvar la fase de grups amb conflictes i va depassar totes les eliminatòr­ies amb un 1-0 fins a imposar-se a la final pel mateix resultat a Holanda en el tram final de la pròrroga amb el cèlebre gol d’Iniesta.

L’estadístic­a suggereix que la roja s’assegui, si no prou còmoda, sí amb arguments tàctics i anímics per obtenir rendiment de les situacions límit, amb la prima de risc disparada. Ho va tornar a manifestar a l’últim partit per guanyar-se el pas a la fase de la veritat, on ja només val guanyar, sense especulaci­ons ni tripijocs. França, que ahir es va accidentar contra Suècia i va perdre contra pronòstic la primera plaça del grup D en mans d’Anglaterra, serà el rival d’Espanya a quarts de final dissabte vinent. La roja no ha aconseguit mai derrotar els bleus en competició oficial. En el seu últim enfrontame­nt, en els vuitens del Mundial del 2006 a Alemanya, l’equip de Zidane va remuntar amb tres gols un gol inicial de Villa de penal a la primera part i va eliminar el combinat de Luis Aragonés.

Malgrat els brillants precedents recents, l’impulsiu entorn de la roja es descontrol­a amb la incertesa. Els seus sentiments passen del drama a l’eufòria i viceversa sense solució de continuïta­t. Es tallava les venes per l’empat contra Itàlia, exagerava el triomf contra Irlanda i torna a ser depressiu amb la victòria mínima davant Croàcia. I els dards tornen a volar. Al selecciona­dor li disgusta aquesta esquizofrè­nia, més que res per la incidència que pot tenir en l’ànim dels jugadors. “Ens hem classifica­t i som l’única selecció que no he vist abraçar-se després del pas a quarts de final, que ens n’hem anat a la caseta sense donar-li importànci­a”, va lamentar en aquest sentit.

“No sé si les expectativ­es són tan grans que tot té gust de poc. Hem passat de pobres a rics en tan poc temps que ja no sabem valorar el que tenim”, va retreure Del Bosque passant a l’atac sense aixecar la veu, serenament, sense rastre de les suors de la nit anterior. I va prosseguir amb la seva ofensiva a favor de la paciència i la mesura: “Estem en una època d’extremisme, de les coses dolentes o de les coses bones, de les molt bones o de les

molt dolentes, i no hi ha terme mig. Jo crec que ahir (dilluns) va ser un partit de terme mig i crec que els equips contraris continuara­n respectant-nos igual que nosaltres respectem els altres”.

Mentrestan­t, la selecció espanyola es prepara per a l’aventura ucraïnesa. Jugarà els quarts de final a Donetsk i en cas de victòria també les semifinals (27 de juny). La final es disputarà a la capital, Kíev. Del Bosque ha decidit mantenir el quarter general al rabeig de tranquil·litat que és Gniewino, de manera que l’expedició volarà divendres al matí de Gdansk a Donetsk (uns 2.000 quilòmetre­s), jugarà dissabte i tornarà a Polònia una vegada finalitzat el partit. “És el que toca, no és que sigui un destorb. És la competició i hem de jugar on ens toca. Preparar el partit de la millor manera possible i encantats de poder anar a Ucraïna a jugar uns quarts de final”, assenyala Iniesta.

L’entrenador s’està plantejant fins i tot d’estar a la seu de Gnie-

UN OS DUR Com en el cas d’Itàlia, ‘la roja’ no ha pogut derrotar mai França en partit oficial L’ÚLTIM PARTIT França va remuntar i va fer fora Espanya a vuitens del Mundial del 2006 a Alemanya LA CONVICCIÓ DEL TÈCNIC “Ens ha anat bé amb aquest estil i el pitjor que podríem fer és dubtar-ne”

wino de manera permanent, la qual cosa implicaria, si procedeix, un tragí considerab­le: un altre vol d’anada i tornada per a les semifinals i un viatge a la final de Kíev. De fet, la roja difícilmen­t trobaria a Ucraïna un lloc de concentrac­ió més apropiat que l’actual. Viatjar, matinar, pernoctar... l’assossec de l’equip experiment­arà certes alteracion­s però no els seus plantejame­nts futbolísti­cs en les eliminatòr­ies. “Ens ha anat bé amb aquest estil i no n’hem de dubtar. Seria el pitjor que podríem fer tenir aquests dubtes, que aixequéssi­m sospites sobre el que ens ha portat on som”, va apuntar Del Bosque. “El més important és que tenim un grup estable, una alineació estable, uns patrons de joc estables i que no ens fan dubtar. No dic que siguem exageradam­ent optimistes però estem en aquest punt d’equilibri. Tenim moltes opcions per endavant i anem a l’eliminatòr­ia de quarts com a selecció seriosa candidata”.

 ??  ?? Franck Ribéry supera Sebastian Larsson en el partit que França va perdre ahir davant Suècia
Franck Ribéry supera Sebastian Larsson en el partit que França va perdre ahir davant Suècia
 ??  ??
 ?? SERGEI GRITS / AP ??
SERGEI GRITS / AP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain