La Vanguardia (Català)

El centre del món

El migcampist­a blaugrana enlluerna en el torneig i confia en una millora gradual de ‘la roja’

- ANTONI LÓPEZ Gniewino. Enviat especial

Andrés Iniesta ha començat una col·lecció d’aixetes a la seva habitació de Gniewino. Els trofeus en forma de sortidor de cervesa que un patrocinad­or de l’Eurocopa concedeix al millor jugador de cada partit. Va ser el més destacat de l’Espanya-Itàlia i de l’Espanya-Croàcia, i el primer que aconseguei­x dos guardons. Viu un estat de forma excepciona­l. Iniesta irradia seguretat i confiança dins i fora del camp, acarona la pilota i les paraules amb la mateixa convicció i ha emprès el camí per adjudicar-se la menció de millor jugador del torneig, fita que ja va aconseguir Xavi el 2008. En la concentrac­ió de Polònia, el de Fuentealbi­lla ha consolidat la seva rellevànci­a a la roja i, sense fer fressa, va forjant un lideratge en el grup que ningú no discuteix.

Les fotografie­s d’Iniesta literalmen­t envoltat de rivals italians en el partit del debut, que es van

El jugador sent orgull de les fotografie­s envoltat de contraris italians o croats

reeditar en el partit contra Croàcia, fan sensació a la xarxa. El centrecamp­ista blaugrana se’n sent orgullós. Si el tenen en compte, si el vigilen, si l’assetgen, és senyal que el temen, que l’adversari és conscient que el perill es diu Iniesta. Val més aglutinar les pors alienes que ser obviat com va fer Croàcia amb Arbeloa, al qual no li va dedicar cap mena atenció. Però dilluns Andrés no va poder evitar l’angoixa d’Espanya, ni la seva pròpia, fins que en els darrers instants li va regalar el gol a Navas. “M’agradaria pensar que el partit de més patiment ja l’hem passat”, va explicar a la seu de Gniewino, on va fer un discurs de líder, tendint a mantenir la confiança en el conjunt espanyol. “Hi ha moments que ens ho vam passar malament, però totes les seleccions s’ho passen mala- ment. Aniríem errats si cada partit penséssim que el guanyarem per tres a zero”, va argumentar. També va respondre a l’onada de crítiques que s’ha desencaden­at: “Totes són respectabl­es sempre que siguin constructi­ves, no a cop calent. Tots som entrenador­s, tots faríem coses diferents quan no ens agrada el que hem vist. Li diria a la gent que estigués tranquil·la, que continués confiant en l’equip independen­tment dels que juguem perquè el futbol està molt igualat. Espanya no és cap excepció a l’hora de patir o de tenir certs moments de dubtes”.

A Iniesta no se li ha alterat el somni d’aixecar una altra Eurocopa, encara que els contrincan­ts identifiqu­in Espanya com l’equip a batre per la seva recent trajectòri­a d’èxits. “M’estimo més això –addueix– que el que passava anys anteriors, que potser en el partit dolent que tenies te n’anaves a casa”. I s’encomana a una millora de l’equip en la fase del tot o res que arrenca divendres: “Sempre he vist la selecció en aquests tornejos com anava de menys a més i tinc confiança en l’equip que això continuarà”. Espanya no pot continuar vivint al límit.

 ?? PATRIK STOLLARZ / AFP ?? Andrés Iniesta, envoltat de futboliste­s croats en el darrer partit de la fase de grups
PATRIK STOLLARZ / AFP Andrés Iniesta, envoltat de futboliste­s croats en el darrer partit de la fase de grups

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain