La Vanguardia (Català)

“Tindrem tots els ajuts que calguin per continuar”

Adolf Todó, president de Catalunya Caixa

- MANEL PÉREZ EDUARDO MAGALLÓN

D’aquí una setmana justa es tanca el termini per presentar les ofertes per quedar-se amb Catalunya Caixa. Si les propostes dels compradors potencials no són prou atractives es podria declarar deserta la subhasta. En aquest cas, l’entitat que presideix Adolf Todó des de l’any 2008 hauria de fer front a un nou període en solitari amb una forta injecció de recursos públics.

La subhasta continua viva? El procés continua, fins ara tots els possibles compradors han mostrat un gran interès pel procés. En qualsevol cas tenim el compromís per part de les autoritats competents d’aconseguir totes les ajudes que calguin per continuar amb el nostre projecte.

Continuar com? Amb el mateix equip de gestió i amb el mateix model de negoci. Catalunya Caixa és una entitat que és viable independen­tment de quina sigui la situació.

Per tant, hi ha un pla B? Sí, tenim un pla B perquè és la nostra obligació, però, repeteixo, la nostra opinió és que més d’hora que tard es privatitza­rà. Aquest pla B depèn del fet que rebem ajudes publiques. Aquesta entitat ha fet els deures de manera exemplar al llarg dels últims anys. Crec que el sector ho aprecia i ho sap, tant el regulador com les autoritats competents. Seria, per tant, continuar com fins ara amb una recapitali­tzació extra com li passarà a una part del sector financer.

Quina quantitat necessitar­ia Catalunya Caixa si ha de ser recapitali­tzada amb diners públics després d’haver rebut ja gairebé 2.968 milions d’euros? Nosaltres necessitar­em una quantitat alta però esperem que siguin

ETAPA ANTERIOR “La política de riscos abans del 2008 era millorable, molt millorable” GESTIÓ “No canviaria l’equip per cap altre; han lluitat en condicions molt adverses”

els avaluadors els que ho diguin.

Per què alta? La gent es pregunta com hem arribat fins aquí. És una pregunta rellevant. Els problemes de solvència d’una entitat sempre són causa de la mateixa cosa: una mala política de riscos. De fet, la política de riscos pre 2008 era millorable, molt millorable. Més del 98% dels préstecs que han causat la situació actual van ser concedits abans del 2008 i això és una dada perfectame­nt auditable. Els préstecs que han provocat aquesta situació van ser concedits abans de la incorporac­ió del nou equip de gestió. Aquest negoci té moltes inèrcies. La gent es pregunta per què encara no s’han resolt tots els problemes. La veritat és que una situació que s’ha gestat durant deu anys de mala gestió de riscos és impossible resoldre-la en quatre anys, sobretot en una situació de deterioram­ent de l’economia com l’actual.

Quan es refereix a abans del 2008, parla de la gestió de l’anterior director general, Josep Maria Loza. L’expresiden­t Narcís Serra va afirmar la setmana passada que les inversions al sector immobiliar­i es van fer per cobrir una mala operació amb la companyia d’asseguranc­es MNA. Jo no hi era, però la realitat és la realitat. I la realitat és que del 2003 al 2007 hi va haver un creixement de gairebé 300 oficines, la immensa majoria fora de Catalunya. Això va fer que l’entitat prengués uns riscos immobiliar­is molt importants perquè quan es creixia molt ràpidament se solia fer a través del sector immobiliar­i. A més, aquesta entitat tenia una operativa de tresoreria molt agressiva, més pròpia d’un banc d’inversions que d’una caixa d’estalvis. Això va generar en l’entitat una debilitat estructura­l de liquiditat important. Només vull recordar que el 2008, quan s’incorpora el nou equip, l’entitat era deutora de 3.000 milions d’euros en l’interbanca­ri finançats d’un dia a un mes. En aquest moment la nostra situació de liquiditat està estabilitz­ada.

Per què ningú no va dir res, especialme­nt el Banc d’Espanya? Jo crec que darrere d’una mala situació d’una companyia hi ha sempre una mala gestió i de vegades la tendència és buscar culpables on no n’hi ha. Al final si els gestors són profession­als, les companyies van per bon camí.

Algun d’aquests gestors no gaire encertats es va endur una important indemnitza­ció, com Josep Maria Loza. S’han plantejat sol·licitar la devolució d’aquests diners, xifrats en uns cinc milions més les pensions? La nostra obsessió com a gestors és mirar cap endavant i resoldre els problemes. I ho estem fent amb molta determinac­ió, de manera que sense cap dubte CX és una entitat viable. Aquesta entitat sense la llosa immobiliàr­ia és una entitat –malgrat que el negoci recurrent del sector s’estigui reduint– que generarà una mica més de 200 mi- lions de marge abans de dotacions aquest any. És a dir, el negoci rendeix. El problema és la llosa immobiliàr­ia creada abans del 2008.

Entesos, però tenint en compte que hi ha diners públics, no creu que caldria demanar responsabi­litats als que van portar a aquesta situació? No em toca a mi contestar a aquesta pregunta. Jo com a gestor he de mirar cap al futur i no centrar-me en un passat en què jo no hi era.

L’expresiden­t Narcís Serra, que va deixar l’entitat el 2010, afirma que va tenir un paper prepondera­nt en el canvi de rumb de l’entitat. El president Serra no era un president executiu i en cap cas ni ell ni el consell no van interferir en les decisions de gestió. Res. Els encerts o els errors són de la direcció i per ser justos he de dir que en aquesta època la direcció no va rebre cap tipus d’ingerència.

El comissari europeu de la Competènci­a, Joaquín Almunia, va afirmar que les entitats no viables s’haurien de liquidar. Catalunya Caixa s’hauria de liquidar? Molta gent es pregunta per què s’han de salvar els bancs. Hi ha un problema de matís. Se salven els bancs i els interessos dels seus clients però no els accioniste­s dels bancs. Per exemple, en el nostre cas, l’antic accionista en aquest banc –la caixa i la seva obra social– acabarà perdent totes les seves accions. per tant, és una ajuda que no és de franc. Hem hagut de desvincula­r més de 2.000 persones i tancar més de 500 oficines. per tant el que se salva és l’entitat i els seus clients però no els accioniste­s. Òbviament, si el cost d’ajudar l’entitat és superior a la liquidació s’ha de liquidar, però aquest no és el nostre cas. Nosaltres som viables.

Al final, amb tot el que ha passat, només quedarà una caixa. Què s’ha fet malament? Crec que tots hem de fer acte de contrició i tornar als orígens. Les caixes érem caixes d’estalvis però al llarg dels últims deu anys ens vam convertir en caixes de préstecs, per resumirho, això és el que vam fer malament.

I malgrat tot, continua havent-hi interès per Catalunya Caixa. Per què? Hi ha molt d’interès i n’hi ha perquè és una franquícia molt bona Què és el millor de Catalunya Caixa? La franquícia. Tenim una franquícia molt bona, uns clients que s’han mostrat intel·ligents i fidels: intel·ligents perquè no han escoltat el molt soroll existent al seu voltant i han continuat mantenint la seva confiança en nosaltres, i uns empleats que han lluitat de manera molt tenaç i clara en condicions molt adverses. Crec que són els millors del sector. Ho dic sinceramen­t. No canviaria avui la meva companyia ni el meu equip per cap altre. Han lluitat en condicions molt adverses: des de la fusió fins al març d’aquest any hem crescut 1.700 milions en recursos. Ho hem fet millor que la mitjana del sector tot i trobar-nos enmig d’una fusió i tenir 509 oficines menys i 2.300 empleats menys.

 ?? PEDRO MADUEÑO ?? El president de Catalunya Caixa, Adolf Todó, ahir al seu despatx de Barcelona
PEDRO MADUEÑO El president de Catalunya Caixa, Adolf Todó, ahir al seu despatx de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain