La Vanguardia (Català)

Catalunya podrà cobrar la taxa de grans superfície­s

El TC resol a favor de l’impost, que suposa 15 milions l’any

- AINTZANE GASTESI Barcelona

La Generalita­t de Catalunya podrà cobrar l’impost sobre les grans superfície­s comercials que va aprovar per llei el Parlament l’any 2000, i que va ser recorregut davant el Tribunal Constituci­onal pel govern de José María Aznar el 2001. Ara, l’Alt Tribunal ha declarat que la taxa esmentada és constituci­onal i, per tant, el Govern podrà recaptar els diners a partir d’aquest any i, a més a més, ingressar la quantitat que els establimen­ts li deuen.

El Parlament va aprovar al novembre del 2000 un impost per gravar a les grans superfície­s comercials a favor del comerç urbà, una càrrega de 17,42 euros per metre quadrat per als comerços d’una superfície igual o superior a 2.500 metres quadrats, per cada metre addicional de superfície de vendes. El Constituci­onal ha conclòs que aquest impost no té una base imposable idèntica a les de l’impost sobre activitats econòmique­s (IAE) ni de l’impost sobre béns immobles (IBI), argument exposat pel Govern espanyol en el seu recurs.

Als pressupost­os del 2011, la Generalita­t tenia previst recaptar uns 14 milions d’euros, dels quals finalment només va ingressar 261.000 euros. Tenint en compte que a causa de la limitació legal a superfície­s comercials els metres d’aquest tipus d’establimen­ts s’han mantingut pràcticame­nt estables l’última dècada, la Generalita­t hauria d’ingressar uns 140 milions d’euros que deuen les empreses.

L’Anged assenyala que el tribut és discrimina­tori i que hi ha recursos individual­s pendents

Fonts del Govern indiquen que no se sap quan podran ingressar aquesta quantitat i començar a cobrar l’impost, ja que les empreses han impugnat la normativa de manera individual.

Les empreses de gran distribuci­ó han acollit amb preocupaci­ó la decisió del Tribunal Constituci­onal de desestimar el recurs d’inconstitu­cionalitat que va presentar el Govern espanyol el 2001 sobre l’impost als grans establimen­ts, en suspens des que es va interposar el recurs fa onze anys, en un moment de dificultat­s financeres per a les arques públiques catalanes. En un comunicat, l’Associació Nacional de Grans Empreses de Distribuci­ó (Anged), que agrupa companyies com El Corte Inglés, Apple, Carrefour, Alcampo o Ikea, va assenyalar que respecta la decisió del Constituci­onal, encara que considera que “no arriba en el moment més oportú”.

En primer lloc, explica l’Anged, pel seu retard, ja que el recurs data del 2001 i, en segon lloc, perquè “la situació econòmica actual, marcada per una caiguda del consum accentuada, dista molt de la de fa una dècada”. A més a més, l’associació recorda que queden encara pendents de resoldre els recursos interposat­s per cada empresa, basats en l’“evident discrimina­ció” que suposa l’aplicació de l’impost en comparació amb la resta de la normativa europea. “Aquest tribut és discrimina­tori –afirma l’Anged– i deteriora la capacitat de generar ocupació i riquesa en un moment en què és crucial recuperar la confiança d’empreses”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain