La Vanguardia (Català)

Gas Natural planeja instal·lar una reserva de gas a Balsareny

La companyia invertirà 300 milions d’euros en el projecte

- JAVIER MORERA Barcelona

Gas Natural ha iniciat la tramitació dels permisos necessaris per a la construcci­ó d’una reserva de gas al municipi de Balsareny, pertanyent a la comarca del Bages. L’actuació consistirà en la construcci­ó de vuit cavitats localitzad­es dins d’una estructura salina situada a 900 metres de profundita­t. Els dipòsits tindran una vida útil de 40 anys i una capacitat per acumular al voltant de 3.200 gigawatts (GWH). A més, podran fer front a les necessitat­s domestico comercials de Catalunya durant 140 dies.

En cas que obtingui totes les llicències administra­tives, la firma estima que haurà d’invertir més de 300 milions d’euros per tirar el projecte endavant. Es tracta d’un projecte pioner a Espanya, però no pas al món. Actualment, hi ha més de 650 reserves subterràni­es de gas operatives, de les quals 90 es troben en cavitats salines. Josep Canós, director general d’energia, Mines i Seguretat Industrial de la Generalita­t, ha precisat que “aquest és un projecte energètic que ens acosta a països veïns com Alemanya”. La companyia espera que els treballs d’estudi i d’investigac­ió finalitzin el 2013 i la tramitació dels per- misos a mitjan 2014. Una vegada obtinguts, es preveu que cada 2,5 anys se cimentin dues noves cavitats fins que es completin les vuit previstes. La companyia espera acabar la construcci­ó de la primera cavitat el 2017.

Els antecedent­s del projecte es remunten a l’any 2008 quan la companyia va decidir investigar l’existència d’hidrocarbu­rs a la zona. Un cop descartat que n’hi hagués i després d’uns quants anys d’investiga- cions, els resultats han confirmat la viabilitat tècnica del projecte de la multinacio­nal.

José María Egea, director general de Planificac­ió Energètica de Gas Natural, va apuntar que la reserva suposarà la contractac­ió de 200 persones durant la construcci­ó i 40 durant l’explotació. El projecte completari­a el desenvolup­ament de les infraestru­ctures gasistes a Catalunya, territori mancat de magatzems d’aquesta mena.

 ?? ARXIU ?? José María Egea i Josep Canós amb Joan Pujol, cap del projecte
ARXIU José María Egea i Josep Canós amb Joan Pujol, cap del projecte

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain