La Vanguardia (Català)

El bany de monsenyor

Escàndol per les fotos “imprudents” d’un bisbe

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

Un bisbe catòlic banyant-se afectuosam­ent en una platja amb una dona no és la millor imatge per remuntar l’annus horribilis del Vaticà. El prelat és Fernando María Bargalló, bisbe de la diòcesi de Merlo-moreno, a Buenos Aires, i president de Càritas Llatinoamè­rica. Aquest bany “imprudent” li pot costar la carrera.

Encara que hi ha rumors, ningú no sap qui va enviar dimarts unes fotos anònimes a canals de televisió argentins. Entre aigües blaves i sorres càlides, es distingeix Bargalló, de 57 anys, amb un banyador de colors, mostrant molta proximitat cap a una dona en biquini, que aparenta una edat similar.

Davant l’escàndol, Bargalló va sortir el mateix divendres a la nit a la porta de casa seva per confirmar que les fotos són autèntique­s, i va explicar que la dona és una “amiga de la “infantesa”. El prelat va demanar perdó per si el fet causa “algun tipus de dany” i va reconèixer que va ser “una imprudènci­a” perquè pot “donar lloc al que no va ser, a males interpreta­cions”. I ben realista, va concloure: “Hi ha imatges que poden ser ambigües, no sóc ximple”.

L’acompanyan­t del bisbe és propietàri­a d’un restaurant a Buenos Aires, que ahir es va omplir de càmeres de televisió. Les fotos correspone­n a un car resort mexicà proper a Puerto Vallarta, on Bargalló es va allotjar amb la seva amiga i un grup de persones que el gener del 2011 van participar en una trobada regional de Càritas. El caràcter luxós del descans pastoral atia la polèmica.

Tot i que la representa­ció vaticana a l’Argentina no s’ha pronunciat sobre la qüestió, el diari La Nación va publicar ahir que la nunciatura ja ha elevat a Roma un informe sobre l’escàndol, i l’agència DyN, citant fonts “episcopals”, va indicar que Bargalló ja hauria dimitit.

Quant a la mà negra que ha filtrat unes fotos més pròpies d’una revista del cor que del full parroquial, els mitjans locals recorden que Bargalló està enfrontat a l’alcalde de Merlo, Raúl Othacehé, un dinosaure peronista que fa dues dècades que ocupa el càrrec. A més, el bisbe és crític amb les polítiques socials kirchneris­tes i va tenir una picabarall­a amb la presidenta argentina, Cristina Fernández, durant el conflicte agrari del 2008. Llavors, Fernández va qualificar d’“avars” els productors agropecuar­is i Bargalló va titllar la mandatària de “superba”. Ara falta saber si monsenyor va cometre luxúria o simplement imprudènci­a, que no és pecat capital.

 ?? AMÉRICA 24 ?? Monsenyor Bargalló i la seva amiga, en una platja mexicana el 2011
AMÉRICA 24 Monsenyor Bargalló i la seva amiga, en una platja mexicana el 2011

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain