La Vanguardia (Català)

Sis centres catalans de primària tindran horari intensiu

Ensenyamen­t precisa que es tracta només d’un projecte pilot

- JOSEP PLAYÀ MASET Barcelona

El Departamen­t d’Ensenyamen­t no té intenció ni és partidari d’oferir cap horari intensiu (només de matins) a l’escola primària, però tot i així ha decidit endegar un projecte pilot en sis centres. L’experiènci­a, que es prolongarà durant tres cursos, s’implantarà en una escola del Baix Llobregat (el Papiol) i en cinc del Baix Empordà (Vall d’Aro, Fanals i els Estanys, de Platja d’Aro; l’Olivar Vell, d’EsclanyàBe­gur, i Vall-llobrega).

Fonts de la conselleri­a han reconegut que ho havien sol·licitat un nombre superior d’escoles, però que es tracta només d’un test i no té res a veure amb el termini donat als instituts per sol·licitar la jornada compacta a partir del proper curs. Els pedagogs consideren en general que en els nens més petits s’obté millor rendiment si l’aprenentat­ge es reparteix al llarg de la jornada.

En el cas de les escoles de primària es requereix també que tingui el suport de tota la comunitat educativa i que els centres hagin presentat un projecte educatiu. La Generalita­t ha tingut en compte la situació concreta de cada centre, el fet que són bastant petits i el suport dels pares. En aquests sis col·legis públics, el Consell Escolar ha organitzat activitats extraescol­ars a la tarda, de manera que aquells pares que ho desitgin podran deixar els fills fora de l’horari lectiu. En tot cas, es tracta d’activitats que han de sufragar els progenitor­s.

D’altra banda, les mateixes fonts han confirmat que a començamen­ts de juliol els serveis territoria­ls d’Ensenyamen­t decidiran en quins instituts es du a terme la jornada compacta. El Departamen­t ha decidit que en els cursos de l’ESO només es faran classes a la tarda durant dos dies a la setmana, quan fins ara eren tres. Però, a més, aquells que hi estiguin autoritzat­s podran fer jornada compacta tots els dies. La mateixa consellera d’Ensenyamen­t, Irene Rigau, va explicar que s’han rebut

La comunitat educativa lliura una carbassa simbòlica a la consellera Irene Rigau a la seu del Departamen­t

prop de 400 sol·licituds d’instituts, sobre un total de 572 instituts públics i 18 instituts-escola. En poblacions com Sabadell, tots els centres d’ESO públics volen horari continuat. Des del curs passat hi ha hagut una àmplia campanya a favor de la jornada intensiva que s’ha traduït en aquesta demanda massiva.

La Conselleri­a posa diversos requisits per aprovar aquest tipus de jornada. El primer és el consens dins del consell escolar del centre, del qual for- men part les famílies. Entre el professora­t l’acord sobre la jornada intensiva és molt ampli, però entre els pares no tant. A més, Ensenyamen­t posa com a condició que el canvi comporti millores pedagògiqu­es i organitzat­ives i que vagi acompanyat d’activitats no lectives a les tardes, siguin per classes de reforç, per l’ús de la biblioteca escolar o per extraescol­ars. També destaca que el nou horari ha de permetre un estalvi econòmic important en despeses corrents. Si les sol·licituds compleixen aquests requisits, Ensenyamen­t podria aprovar-les.

D’altra banda, ahir representa­nts dels sindicats, les associacio­ns de pares i els alumnes, que integren el Marc Unitari de la Comunidad Educativa (MUCE), van obsequiar amb una carbassa simbòlica la consellera a la seu del Departamen­t a la Via Augusta de Barcelona. Els participan­ts, que portaven samarretes grogues amb la frase “SOS ensenyamen­t públic”, van escenifica­r una junta d’avaluació escolar. Segons aquesta representa­ció humorístic­a, la consellera només obté un excel·lent en Motricitat fina ja que “té molta habilitat amb les tisores”. En les altres matèries obté un suspens. Així, en Atenció, li han atorgat un molt deficient ja que “no escolta prou”; en Comunicaci­ó, també ha suspès perquè “no és receptiva”, i en Plàstica, no “li agrada el color groc”. Segons el parer del MUCE, la consellera Rigau “només explica números i sembla una comptable”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain