La Vanguardia (Català)

Els ecologiste­s parlen de fracàs davant d’un pacte que no convenç ni L’ONU

Brasil, EUA, la UE i fins i tot països en desenvolup­ament són blanc de crítiques

- Fernando García Enviat especial Rio de Janeiro

“Rio menys 20”. Així va quedar batejada alternativ­ament la cimera de Nacions Unides sobre Desenvolup­ament Perdurable, a l’obertura de la qual van acudir ahir més de cent líders mundials com qui assisteix a un funeral: el funeral de les esperances en una possible acció global per frenar el deterioram­ent del planeta. Tal era el clima creat pel paupèrrim esborrany de declaració que els delegats havien aprovat hores abans sota la pressió i les presses imposades per l’amfitrió brasiler. Un esborrany que la majoria de delegacion­s semblaven resignades a firmar demà, sense gairebé tocar una coma, malgrat l’escàndol i les dures crítiques de l’exterior davant la falta de visió mostrada pels 193 països integrants de l’ONU.

Fins i tot el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-Moon, va reconèixer que no era precisamen­t aquest l’acord que ell volia per sortir al rescat del planeta: “Sé que alguns països esperaven un acord més ambiciós. Jo també”, va admetre. I després, esclar, va passar als habituals atenuants: “Les negociacio­ns van ser molt difícils i lentes a causa dels conflictes d’interessos. Aquest és el resultat d’un llarg i delicat procés. No és el final, sinó el principi d’un procés”, va insistir tractant d’obrir un somriure quan va declarar inaugurada la conferènci­a i proclamar presidenta la mandatària amfitriona, Dilma Rousseff.

La governant, encara que amb cara de pocs amics, va formular unes breus paraules de benvinguda lògicament més optimistes que les de Ban, ja que no en va el Brasil havia preparat el preacord. “No tinc cap dubte que estarem a l’altura dels urgents i complexos desafiamen­ts que la situació global ens imposa”, va dir la presidenta. Però tant la seva expressió com el que fora d’escena tots deien indicava el contrari. Nivell, poc. Dubtes, tots.

Rousseff i Ban Ki-Moon van parlar quan la ciutat de Rio, de trànsit normalment insostenib­le, tractava encara de recuperar la normalitat després de l’aparatós desembarca­ment dels caps d’Estat i de Govern. I mentrestan­t milers d’indígenes i ambientali­stes es preparaven, malgrat la pluja intermiten­t, per a una manifestac­ió en la qual esperaven reunir unes 50.000 persones, en el marc de la cimera dels Pobles.

La manca d’objectius precisos sobre desenvolup­ament durador que donin el relleu als Objectius del Mil·lenni a partir del 2015; la renúncia a convertir el Programa de Nacions Unides per al Medi Ambient (Pnuma) en una agència global amb pressupost regular i veritables facultats per fer execu- tar les decisions; l’absència de terminis per eliminar els subsidis a l’energia de combustibl­es fòssils i a les activitats nocives per al medi; la indefinici­ó sobre els recursos i instrument­s amb els quals poder pagar la factura a la transició a una economia verda que amb prou feines s’esmenta... La llista de llacunes o elements inclosos a la declaració pactada justifica el sobrenom de Rio menys 20.

El catàleg de protestes de les organitzac­ions ambientali­stes i altres representa­nts de la societat civil és directamen­t proporcion­al a les mancances esmentades en el text. “La Rio+20 es va transforma­r en un fracàs èpic. La conferènci­a fallarà en termes d’equitat, ecologia i d’economia”, va explicar Daniel Mittler, director de Polítiques Públiques de Greenpeace. “És patètica”, va assenyalar

“Quina pèrdua de temps! Diríem que som en un seminari i no en una cimera”, diu WWF

per la seva part el director general de WWF, Jim Leape: “Si el text proposat és acceptat, llavors l’últim any de negociacio­ns haurà estat una pèrdua de temps colossal. Si un no sabés el que s’està debatent aquí, pensaria que estem en un seminari, i no en una conferènci­a internacio­nal”.

Ningú no va escapar de les crítiques: la UE, per recular en matèria financera amb el pretext de la crisi; els Estats Units, per impedir la transforma­ció del Pnuma en agència, per frenar els intents de precisar objectius i calendaris i per intentar carregar-se el principi de “responsabi­litats comunes però diferencia­des” de les nacions; el Brasil, per anteposar el seu temor del fracàs i la seva necessitat de sortir del pas a totes les altres coses, a costa de produir una proposta sense substància; la Xina i altres països en desenvolup­ament, per la seva resistènci­a a compromiso­s que els haurien obligat a deixar-se vigilar en les seves polítiques ambientals...

La Xarxa d’Acció Climàtica, amb el suport de centenars d’oenagés, va difondre un comunicat exigint que es retirés del document la frase “amb la participac­ió de la societat civil”: els seus membres rebutgen convertir-se en partícips de les conclusion­s.

I desenes de dones van expressar la seva fúria als voltants de la cimera per la desaparici­ó del text final, a petició del Vaticà, de l’expressió “drets reproducti­us”: segons la premsa local, l’Església veia allà un gratuït atenuant a l’avortament.

Ban Ki-Moon va demanar als líders “més ambició”, la qual cosa es podria entendre com una invitació a reobrir el text per millorar-lo. És possible, ja que la cimera acaba demà, però no sembla fàcil. En una breu entrevista amb La Vanguardia, la comissària europea per a Canvi Climàtic, Connie Hedegaard, va considerar que tal pretensió “no és realista”, ja que l’acord resulta d’una “delicada negociació” el resultat del qual, encara que “no satisfacto­ri”, és “el que el món pot acordar el juny de l’any 2012” sobre medi ambient. Que no és gaire.

 ?? REUTERS ?? Reivindica­cions. Al marge de les protestes per la declaració pactada, es poden sentir altres reivindica­cions, com la de la fotografia, a favor de la legalitzac­ió de la marihuana
REUTERS Reivindica­cions. Al marge de les protestes per la declaració pactada, es poden sentir altres reivindica­cions, com la de la fotografia, a favor de la legalitzac­ió de la marihuana
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain