La Vanguardia (Català)

Futbol banyat de política

La crisi europea marca l’enfrontame­nt entre Alemanya i Grècia, que es jugarà demà a Gdansk

- RAFAEL POCH Berlín. Correspons­al

Des del març del 2010 la premsa alemanya vilipendia Grècia i els grecs amb una arrogància i vulgaritat veritablem­ent notables. Insignific­ant en l’economia europea, Grècia i els grecs han esdevingut boc expiatori d’un crim superior i sistèmic en el qual les nacions, com a conjunt de ciutadans, hi tenen ben poc o absolutame­nt res a veure. Però el missatge ha fet impacte i un 78% dels alemanys es neguen que se li afluixi la corda financera a Grècia, resultat d’excessos de bancs internacio­nals, i fins i tot un 54% es nega a ampliar els terminis del martiri per fer que sigui més suportable.

A Grècia molts mitjans de comunicaci­ó vinculats a imperis i empreses no gaire diferents de les que dominen els mitjans ale- manys, s’han sumat al festival de despropòsi­ts i presenten, per exemple, la cancellera Angela Merkel amb uniforme nazi. “Merkel, prepara’t, que venim”, titulava el diari hel·lè Gavros després de la victòria grega contra Rússia. La cancellera, que va començar aquesta Eurocopa amb un boicot presencial en protesta per l’empresonam­ent de l’exprimera ministra Iúlia Timoixenko a Ucraïna, ha fet un forat a l’agenda per assistir al partit de demà a Gdansk. A més, ahir va felicitar i convidar al par- tit el nou primer ministre grec, Andonis Samaràs.

El futbol no és política, però tal com van les coses, la pregunta s’imposa: què passarà amb el partit Alemanya-Grècia de divendres? El repulsiu Bild Zeitung, el diari més llegit d’Alema- nya i durant anys a l’avantguard­a de l’insult mediàtic alemany a Grècia, diu que “al costat de les estrelles mundials alemanyes, la selecció grega és un munt de ferralla. Els jugadors grecs són estris amb la data de caducitat superada”. És la manera habitual i grollera d’alimentar el que aquí és una convicció: que els alemanys es cruspiran els grecs.

“Sigueu feliços, estimats grecs, la derrota de divendres se-

LES AUTORITATS DE LA LLOTJA Merkel, que no va anar a la inauguraci­ó, sí serà a Gdansk i ha convidat el primer ministre grec

rà un regal i cap fons de rescat no us podrà ajudar”, assenyalav­a dimarts el mateix diari. “Per l’equip grec es tracta ni més ni menys que de defensar l’honor del seu país”, es llegeix a les pàgines esportives de Die Welt, que pertany al mateix imperi mediàtic que Bild. “No estaria malament que l’economia i la política d’aquest país es defensessi­n amb la mateixa eficàcia que la seva selecció”, afegeix.

Afortunada­ment, en els mitjans esportius aquesta vulgaritat no s’ha imposat i el to és diferent. El selecciona­dor alemany, Joachim Löw, subratlla “l’eficàcia” dels grecs: “En aquesta competició han tingut tres oportunita­ts de gol i totes tres les han marcat”. “Ens poden fer mal, ningú no hauria pensat que vencerien els russos”, diu el Neuer. “Si juguem al nivell que hem tingut en els tres primers partits, superarem els grecs”, explica Mario Gómez.

El que s’ha vist fins ara de joc ho confirma. També l’estadístic­a: dels vuit partits en què s’han enfrontat totes dues seleccions, els alemanys n’han guanyat cinc i la resta han estat empats. Els grecs ho tindran més difícil que Leònides i els seus hoplites a les Termòpiles. Serà un David contra Goliat, carregat d’eurocrisi.

 ?? GABRIEL BOUYS, JOHN MACDOUGALL / AFP ?? Totes dues aficions, abillades amb un casc guerrer o un pentinat mohicà, esperen amb passió el partit d’avui al vespre
GABRIEL BOUYS, JOHN MACDOUGALL / AFP Totes dues aficions, abillades amb un casc guerrer o un pentinat mohicà, esperen amb passió el partit d’avui al vespre
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain