La Vanguardia (Català)

El 0-0 està prohibit

Cap dels 24 partits no ha finalitzat amb el resultat inicial

- CARLES RUIPÉREZ Barcelona

La tarda del diumenge 16 d’octubre del 2011 es van disputar set partits de la setena jornada de la Sèrie A. Cinc van acabar tal com van començar. Ningú no va ser capaç de moure el 0-0 inicial i els aficionats d’aquests cinc camps (Cesena, Gènova, Chievo, Càller i Atalanta) se’n van anar a casa sense gaudir d’un sol gol. Aquell tedi de tarda de zerozerism­e va disparar les alarmes al món del futbol, que fins i tot havia canviat el sistema de puntuació per premiar les victòries (tres punts) i penalitzar el conservado­risme. Molts van pensar que aquella mesura no havia servit per a res. En canvi, l’Eurocopa ha acabat de vèncer aquests temors. En els 24 partits de la primera fase no n’hi ha hagut cap que finalitzés sense que el marcador es mogués. Es tracta d’un gran símptoma, ja que si alguna cosa domina aquests tornejos curts és la por de perdre. Però a Polònia i Ucraïna el 0-0 està prohibit.

Vint-i-quatre partits sense

UNA ALTRA RARESA El primer gol des dels onze metres també s’està fent esperar: l’únic penal es va fallar

unes ulleres és un rècord en el futbol internacio­nal. Sense anar més lluny, en el Mundial passat, el primer empat a zero no va trigar ni un dia a arribar. Després del Sud-àfrica-Mèxic, França i l’Uruguai van firmar taules en blanc. El 2008, Romania i França només van necessitar cinc partits abans per quedar-se secs a Zuric. Mentre que quatre anys abans, van ser Croàcia i Suïssa els que van empatar en la segona jornada de competició, una cosa que ja va passar el 1992 amb Dinamarca i Anglaterra. Abans d’aquesta edició, l’Europeu on més va costar de veure un 0-0 va ser al torneig d’Holanda i Bèlgica. L’empat a zero entre Suècia i Turquia va arribar a la desena cita.

L’absència d’empats a zero no és l’única peculiarit­at. En els 24 partits disputats fins ara tampoc no hi ha hagut cap gol des dels onze metres. Una altra autèntica raresa. Aquesta temporada a la Lliga s’han celebrat 1.050 gols, dels quals 79 van arribar des del punt de penal. Seguint aquesta mitjana, dels 60 gols que s’han marcat a l’Euro, cinc haurien d’haver estat de penal. Però no.

De fet, en el torneig només s’ha sancionat una pena màxima. Va ser en el Polònia-Grècia del primer dia. El va xiular l’espanyol Velasco Carballo i el va llançar Karagounis però el suplent Tyton es va convertir en l’heroi del país endevinant-li les intencions.

El primer gol des dels onze metres no és dels que es fa esperar. Fa quatre anys, Modric va batre l’austríac Macho en el tercer partit, el 2000 Inzaghi va marcar de penal en el segon duel i a l’Eurocopa de Portugal del 2004 es va avançar fins al partit inaugural entre l’amfitrió i Grècia. Basinas en va ser l’autor. El mateix va passar el 1996 quan el suís Türkyilmaz va enganyar Seaman a Wembley.

Per trobar una Eurocopa sense empats sense gols i sense penals cal remuntar-se 24 anys, fins al 1988. Llavors van participar vuit seleccions i es van jugar 15 partits. Ara ja en són 24.

 ?? EUROPA PRESS / GETTY IMAGES ?? Un dia en família. Després de la classifica­ció per a quarts, Vicente del Bosque va donar als jugadors un dia lliure i els internacio­nals, com Pepe Reina o Fernando Torres, a qui es va veure passejant per Sopot amb les dones i els fills, ho van...
EUROPA PRESS / GETTY IMAGES Un dia en família. Després de la classifica­ció per a quarts, Vicente del Bosque va donar als jugadors un dia lliure i els internacio­nals, com Pepe Reina o Fernando Torres, a qui es va veure passejant per Sopot amb les dones i els fills, ho van...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain