La Vanguardia (Català)

“Tot polític imputat hauria de deixar el càrrec”

- JORDI BARBETA IÑAKI ELLAKURÍA Barcelona

ESPERANZA AGUIRRE “No ha dit res que d’altres no vam dir abans en els debats interns del PP” ELS PAPERS DE BÁRCENAS “Hi ha molta informació falsa, algú vol atacar el Govern de Rajoy” ANA MATO “No és just responsabi­litzar algú d’una cosa que no ha fet” SOBRES AL PP CATALÀ? “Mai no he vist aquests pretesos sobres ni dues comptabili­tats”

En una situació política sense precedents, amb la crisi, la sensació de corrupció generalitz­ada, el desprestig­i de les institucio­ns i el procés sobiranist­a, la líder del PP català, Alicia SánchezCam­acho, admet que “és el moment més trist” des de la transició i proposa de tornar a començar amb uns nous pactes de la Moncloa, encara que la seva prioritat és evitar el “xoc de trens” entre Catalunya i Espanya.

Com funcionava això dels “sobres” al Partit Popular de Cata- lunya? No l’hi puc dir perquè al Partit Popular de Catalunya mai no es va funcionar amb sobres ni crec que es fessin pagaments així a la resta del PP. Nosaltres a Catalunya hem fet una auditoria i no hem trobat cap irregulari­tat. El mateix està fent Rajoy.

Aquest és el moment més trist que ha viscut en política? Sí, i el més trist i més difícil des de la transició. Ens obliga a reaccionar de manera immediata, altrament arriscarem coses importants.

Com cal reaccionar? Donant la cara, actuant i prenent mesures per recuperar la confiança de la gent.

Això de donar la cara és una crítica velada a Mariano Rajoy? No, per què?

L’hi solen retreure... Mariano Rajoy ha obert una investigac­ió interna, ha posat els seus comptes al descobert i ha fet una auditoria externa dels comptes del partit. A més de la modificaci­ó de la llei de Transparèn­cia. Això és donar la cara.

Artur Mas s’ha reunit aquesta setmana amb els organismes de control per buscar solucions a la crisi... El president ha buscat de forma oportunist­a una fotografia amb una reunió que no ha servit per a res, més enllà que recuperar un acord del 2001 que Mas ha incomplert. Abans de donar lliçons hauria d’investigar el que passa a CiU.

Un polític imputat ha de deixar el càrrec? Sí. És el que hem practicat al Partit Popular català. En els dos casos de regidors imputats, un de Llavaneres i un altre de Badalona, van deixar el càrrec. I el de Llavaneres, per cert, va ser absolt. Altres partits no ho fan, tenim l’exemple del PSC amb el retorn de Manuel Bustos a l’alcaldia de Sabadell o la justificac­ió que està fent el president Artur Mas perquè no dimiteixi Oriol Pujol si finalment és imputat.

Una màxima que no compleix el Partit Popular en altres comunitats, sense anar més lluny, València... No em sembla bé. La tolerància zero que aplica el PP català he demanat que sigui generalitz­ada a tot el PP. A Catalunya ningú no ens pot retreure res en aquest aspecte.

Creu que la ministra Ana Mato hauria de dimitir? El jutge ja va desestimar les seves possibles responsabi­litats, no em sembla bé responsabi­litzar algú, en aquest cas la ministre Mato, d’una cosa que no ha fet.

Quines altres mesures concretes poden emprendre? A Catalunya portarem al Parlament un projecte de llei de transparèn­cia que obligui els partits i totes les entitats que reben fons públic, inclosos els sindicats, a presentar una auditoria externa anual i fer públics els seus comptes. Reformar també el Codi Penal per aconseguir un agreujant quan un responsabl­e públic fiqui la mà a la caixa. El polític té una responsabi­litat d’exemplarit­at i d’honor. També reformaria la gestió dels indults, en alguns no hi estic pas d’acord.

Li consta que l’aparició dels papers de Luis Bárcenas respon a una conspiraci­ó interna? No. Però en no tinc tota la informació. El que és evident és que el que ha sortit publicat, que està falsejat i barreja informació falsa amb partides reals que formen la comptabili­tat oficial del partit, és una informació que ha hagut de tenir algú i que l’ha filtrat a la premsa. Tot això s’ha volgut fer per fer mal al PP i debilitar el Govern de Rajoy.

Qui pensa que pot tenir interès dins del Partit Popular a desestabil­itzar Mariano Rajoy? No ho sé, el que és clar és que alguns, com els que impulsen les manifestac­ions a les seus, volen guanyar al carrer el que van perdre a les urnes.

És Esperanza Aguirre la veu de la consciènci­a? Aguirre no ha dit res que no diguéssim tots a les reunions dels comitès executius del Partit Popular. Crec que és en els debats interns del partit on s’han de dir les coses, i no fora.

El que no es pot negar és que el tresorer del Partit Popular tenia 22 milions a Suïssa... S’ha d’investigar si Luis Bárcenas va enganyar i es va aprofitar del partit i va cobrar comissions de forma il·legal. Això no té res a veure amb el fet que al Partit Popular hi hagués o no sobresous o que hi hagués una comptabili­tat en negre.

És cert que vostè ha parlat alguna vegada amb l’empresari Javier de la Rosa sobre la família Pujol? No conec ni he tractat mai de la vida amb aquest senyor. Aquests dies es diuen moltes coses de tots els partits.

Les relacions entre el PP català i CiU no només s’han vist afectades pel procés sobiranist­a, sinó que han obert ferides en les relacions personals que semblen irreversib­les. Ja estic una mica farta d’aquestes coses. Si la gent de CiU té la pell molt fina s’hauran de començar a espavilar. A Catalunya s’ha atacat de forma molt dura el PP quan va aparèixer el cas Gürtel, però quan a CiU li surten presumptes casos de corrupció a ells no se’ls pot demanar explicacio­ns perquè això, diuen, és un atac personal. Demano responsabi­litats sobre els presumptes casos de corrupció a CiU i que Mas investigui els possibles comptes a Suïssa.

Com valora que hagin tren- cat amb vostès a la Diputació de Barcelona? Nosaltres vam firmar tres acords amb CiU, tant a la Generalita­t com en àmbit municipal, que han incomplert i han trencat sense avisar-nos-en, si més no. Però ja s’ho faran, no crec que ERC sigui tan lleial com ho vam ser nosaltres. CiU governava i nosaltres els deixàvem governar per combatre la crisi econòmica. Ara Artur Mas està sotmès a ERC i a Oriol Junqueras.

El sistema polític que va sorgir de la transició està esgotat? Aquest model, que ha estat un

 ??  ?? ALICIA SÁNCHEZ-CAMACHO
Presidenta del PP català
ALICIA SÁNCHEZ-CAMACHO Presidenta del PP català
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain