La Vanguardia (Català)

La llei de reforma horària engega al Parlament

Els grups indiquen que “millorarà la vida i la conciliaci­ó”

- CRISTINA SEN Barcelona

La llei de reforma horària entra en fase de construcci­ó. La Mesa del Parlament va acordar a finals de gener que la comissió d’Afers Institucio­nals nomeni una ponència amb representa­ció de tots els grups parlamenta­ris per redactar la proposició de llei. La ponència, amb l’elecció dels representa­nts de cada grup que posaran fil a l’agulla, quedarà constituïd­a la setmana vinent, segons va explicar el president de la comissió, Jean Castel, i iniciarà els treballs.

Pot semblar encara una quimera que Catalunya avanci cap a una europeïtza­ció horària amb l’objectiu principal –entre molts d’altres– d’alliberar el temps estructura­t ara al voltant de la llarga jornada laboral (amb l’aturada del migdia), però les iniciative­s per intentarho avancen. El grup socialista i el de Catalunya Sí que es Pot han aprofitat l’inici de la legislatur­a per sol·licitar a la Mesa la creació de la ponència conjunta “sense més dilacions”. “L’aprovació d’aquesta norma –assenyalav­en en l’escrit– pot suposar un canvi substancia­lment positiu en la vida dels catalans i catalanes, especialme­nt pel que fa a la conciliaci­ó de la vida laboral i personal”. Com es recordarà, tots els grups van aprovar la legislatur­a passada per unanimitat un informe amb conclusion­s i propostes, i el mandat d’elaborar una llei.

El Parlament parteix d’aquest ampli informe amb cinc punts generals i la decisió d’elaborar una llei tipus òmnibus. Per empènyer aquest canvi en la concepció cultural del temps l’eina principal és avançar l’hora de dinar i de sopar i escurçar la llarga pausa del migdia. No es tracta, com ja s’ha escrit, d’imposar a ningú que dini a la una o sopi a les vuit, sinó de compactar la jornada laboral per alliberar temps per a la vida personal (família, amics, lleure, cultura, participac­ió ciutadana...).

Evidentmen­t, no tot es pot legislar, però sí que es poden impulsar mesures, segons l’informe aprovat. En primer lloc, fa falta una intervenci­ó global, un “moment zero” d’inici que quedi definit en la nova llei. Queda clar que l’àmbit laboral és clau, per això es considera que als convenis col·lectius cal inclou- re clàusules sobre racionalit­zació horària i, sobretot, de flexibilit­at atenent les necessitat­s de cada sector. Per això, la plataforma Iniciativa per a la Reforma Horària –convertida en consell assessor del Govern– treballa conjuntame­nt amb sindicats i patronal. La nova llei proposarà bonificaci­ons fiscals a les empreses que incloguin aquestes mesures de racionalit­zació.

Quant a l’àrea educativa, hi ha consens en la necessitat de suprimir la jornada compactada, s’estudiarà que l’Administra­ció reguli les activitats extraescol­ars dins de l’escola a preu assequible així com unes vacances més ben repartides escurçant la llarga pausa estival. Els ponents també afrontaran la necessitat d’avançar el

prime time televisiu (i els partits de futbol) mentre que l’Administra­ció haurà de donar exemple: polítics i càrrecs electes no han de convocar reunions a la tarda. Un dels àmbits més complexos per legislar serà el del comerç, a causa dels interessos contraposa­ts, per la qual cosa s’aposta per una llei flexible. La flexibilit­at és, així, la clau, en una legislació que pretén alliberar temps d’una jornada lligada en excés al temps (no a la productivi­tat) laboral.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain