La Vanguardia (Català)

Mor el doctor Barraquer, referent de l’oftalmolog­ia

Una figura internacio­nal de l’oftalmolog­ia mor als 89 anys

- ANA MACPHERSON

Joaquín Barraquer va morir ahir als 89 anys després d’una vida dedicada a l’oftalmolog­ia (a la foto, al quiròfan que va inventar). La nissaga dels Barraquer ha fet de Barcelona un referent mèdic mundial.

Joaquín Barraquer va morir la matinada passada havent dedicat la pràctica totalitat dels seus 89 anys i mig de vida a l’oftalmolog­ia. Vivia a la clínica del carrer Muntaner amb Laforja que va fundar el seu pare, Ignacio Barraquer, en una de les plantes del centre d’oftalmolog­ia identifica­t en mig món amb Barcelona. “Jo he jugat de petit aquí, al jardí interior, amb un cadell de tigre”, recordava en una entrevista fa tot just dos anys, vestit de blanc assegut al seu peculiar quiròfan.

També de petit eren els seus primers records en la cirurgia ocular. I fins i tot no fa molt la seva agenda incloïa tres sessions de quiròfan a la setmana. Calculava que hauria fet unes 55.000 operacions. Per això va dissenyar un quiròfan molt particular, totalment vidrat, en el quals els estudiants podien mirar des de qualsevol punt, amb un microscopi doble a base de prismes “que permet que vegem el mateix jo i el meu ajudant”, explicava.

“Barraquer va desenvolup­ar el primer centre monogràfic oftalmològ­ic. Ara n’hi ha molts, però el va potenciar fins al que és avui l’institut que va crear el seu pare. I això va permetre una evolució de la cirurgia oftalmològ­ica que no podria haver-se fet dins dels hospitals”, explica Alfredo Adan, de l’Institut Clínic d’Oftalmolog­ia, pertanyent a l’hospital Clínic. L’oftalmolog­ia que va créixer amb Joaquín Barraquer es va desenvolup­ar enmig d’una gran demanda assistenci­al que necessitav­a una gran capacitat de resolució ràpida i una tecnologia que el món hospitalar­i general no sempre ha pogut acollir.

Barraquer es va bolcar a la cirurgia de la cataracta i va posar a prova una tècnica que permetia desprendre-la més fàcilment –la tècnica de la facoèresi–. El seu model es va estendre a tots els quiròfans d’ulls i “va ser la tècnica utilitzada per operar cataractes des de finals dels cinquanta fins a principis dels noranta”, recorda Borja Corcóstegu­i, crea- dor de l’Institut de Microcirur­gia Ocular (IMO) a Barcelona. Després es van introduir les lents intraocula­rs i operar-se de cataractes va començar a ser una intervenci­ó per a la qual ni tan sols un no s’havia de quedar a l’hospital. “Ha estat un cirurgià tècnicamen­t molt fi i rigorós”, reconeix Corcóstegu­i. “Una gran escola quirúrgica”, defineix Alfredo Adan.

Una altra de les seves grans innovacion­s que ha perdurat fins ara ha estat la creació d’un banc d’ulls per a la ceguesa. Els metges de Barraquer acudeixen encara a les cases dels donants a extreure les còrnies per proveir el banc que permet realitzar els trasplanta­ments, en una clínica que és centre de referència mundial en aquesta parcel·la de l’oftalmolog­ia. El banc pioner haurà de canviar, difícilmen­t podrà continuar amb aquell model gairebé artesanal d’una empresa tan complexa que també es desenvolup­a a sofisticat­s equipament­s com el BST, el Banc de Sang i Teixits de Barcelona.

Gran part de la seva obra es pot palpar a l’edifici d’interiors en blanc i negre de l’Institut Barraquer del carrer Muntaner: un tipus d’organitzac­ió molt particular, unes consultes giratòries per anar passant de pacient en pacient sense interrupci­ons, una sala d’espera amb gent que parlen en tots els idiomes imaginable­s i que manté la vella fórmula d’atendre a preus especials a perdirecto­r

INNOVADOR Les seves tècniques quirúrgiqu­es per a les cataractes es van aplicar durant tres dècades

BARCELONA El seu centre oftalmològ­ic identifica en mig món Barcelona

ESCOLA Va dissenyar un peculiar quiròfan on els alumnes podien mirar des de qualsevol punt

TRASPLANTA­MENTS Va crear el primer banc d’ulls encara en marxa per al trasplanta­ment de còrnia

sones que demostren que no tenen recursos. Dins, l’habitatge, el pati de descans, la música, les seves normes. “Barraquer dóna nom propi a una especialit­at que va néixer fa tot just cent anys al costat de noms com Arruga o Casanovas”, apunta Jaume Padrós, president del Col·legi de Metges de Barcelona.

“Va ser un avançat a la seva època, membre d’aquella generació de metges de Barcelona que van donar un enorme impuls a algunes especialit­ats, com Puigvert i Dexeus”, recorda Alfredo Adan. El futur de la seva obra? “Ha sabut fer el salt generacion­al que necessitav­a, té un bon equip, amb la següent generació que represente­n els seus fills Elena i Rafael Ignacio,” recorden.

Joaquín Barraquer deia fa un parell d’anys que el seu truc per seguir actiu a prop dels 88 era que “tot el que puc, ho faig”. A més de la seva passió profession­al, era amant de la velocitat –“no m’agrada anar a poc a poc”– del control, –“al quiròfan que vaig dissenyar tot es pot veure per circuit de televisió, així sé tot el que passa als altres quiròfans”–, de la música –“tinc uns 15 CD selecciona­ts amb el que vull per a cada dia”–. Al despatx, en el qual cada dia començava amb dos expressos, les parets mostraven centenars d’encontres fotografia­ts amb els qui van ser només alguns dels pacients i amics.

 ?? MAITE CRUZ ??
MAITE CRUZ
 ?? PEDRO MADUEÑO ?? Joaquín Barraquer entre els seus fills els oftalmòleg­s Elena i Rafael Ignacio i amb ells el seu nét Antón,(a l’esquerre) que prepara actualment el MIR per afegir-se a la saga
PEDRO MADUEÑO Joaquín Barraquer entre els seus fills els oftalmòleg­s Elena i Rafael Ignacio i amb ells el seu nét Antón,(a l’esquerre) que prepara actualment el MIR per afegir-se a la saga
 ??  ?? Apreciat En la fotografia superior esquerra, el doctor Barraquer acompanya els reis d’Espanya, Joan Carles i Sofia en una visita. En la imatge superior dreta, al costat de dues figures rellevants dels seus àmbits favorits, la música i la ciència, el...
Apreciat En la fotografia superior esquerra, el doctor Barraquer acompanya els reis d’Espanya, Joan Carles i Sofia en una visita. En la imatge superior dreta, al costat de dues figures rellevants dels seus àmbits favorits, la música i la ciència, el...
 ?? . ??
.
 ?? . ??
.
 ?? . ??
.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain