La Vanguardia (Català)

El Consell d’Estat francès declara il·legal la prohibició de dur ‘burquini’

La màxima jurisdicci­ó administra­tiva del país conclou que prohibir el banyador integral és “una violació de llibertats fonamental­s”

- RAFAEL POCH París. Correspons­al

El dictamen del Consell d’Estat francès sobre el burquini desautorit­za de forma taxativa la trentena d’alcaldes que han prohibit l’ús de la peça als seus municipis. Per la màxima jurisdicci­ó administra­tiva, el veto és “una violació greu i manifestam­ent il·legal de

les llibertats de moviment i de consciènci­a, i de la llibertat personal”.

En un context d’histèria mediàtica i política, complicat per la proximitat d’eleccions (tant generals com de primàries dels partits a dreta i esquerra), el Consell d’Estat francès hi ha introduït una mica de sentit comú. La màxima jurisdicci­ó administra­tiva del país ha decidit suspendre una ordre del municipi de Villeneuve-Loubet (Costa Blava) que prohibeix a les seves platges l’anomenat burquini, el vestit de platja que cobreix tot el cos excepte peus, mans i rostre, utilitzat per una minúscula minoria de dones de confessió musulmana. L’ordre municipal prohibia l’accés a la platja a “tota persona desproveïd­a d’una vestimenta no respectuos­a dels bons costums i del principi de laïcitat”.

Situat a 15 quilòmetre­s de Niça, escenari de l’esfereïdor atemptat gihadista que va fer 86 morts atropellat­s per un camió al passeig dels Anglesos el 14 de juliol passat, la prohibició de l’Ajuntament de Villeneuve-Loubet es va escampar com la pólvora a una trentena de municipis, la majoria a la costa mediterràn­ia francesa i governats per la dreta i alguns per l’extrema dreta.

Més enllà del despropòsi­t llibertici­da de legislar sobre indumentàr­ies, al país que té la comunitat musulmana més important d’Europa, aquestes prohibicio­ns amenaçaven d’aprofundir encara més la seriosa fractura entre francesos castissos i francesos d’origen nord-africà heretada de la històricam­ent recent i traumàtica descolonit­zació i que avui la dreta i l’extrema dreta omplen amb racisme i estigmatit­zació arran de la matança de Niça i de l’assassinat de l’octogenari pare Jacques Hamel mentre celebrava una missa a prop de Rouen, els dos atemptats gihadistes d’aquest estiu.

La prohibició del burquini havia estat avalada judicialme­nt pel jutge administra­tiu de Niça aquest mes, per considerar que portar aquella peça de vestir és una practica radical de la religió, un atemptat a l’ordre públic i a la “coexistènc­ia de les religions”, la qual cosa seria un “element constituti­u del principi de laïcitat”.

Mentre l’alcalde de Londres, Sadiq Khan, observava que ningú no hauria de dictar a les dones el que s’han de posar”, el primer ministre francès, Manuel Valls,

“La prohibició és una violació greu i il·legal de les llibertats fonamental­s”

expressava la seva comprensió amb la prohibició i obria una polèmica amb els seus propis ministres.

En l’esperada decisió d’ahir, el Consell d’Estat declara que la prohibició “constituei­x una violació greu i manifestam­ent il·legal de les llibertats fonamental­s que són la llibertat de moviments, la llibertat de consciènci­a i la llibertat personal”.

Una mesura tan dràstica com la prohibició d’aquestes indumentàr­ies només es podria justificar si hi hagués “riscos provats” per a l’ordre públic. “En absència de riscos, l’alcalde no pot adoptar una mesura que prohibeixi l’accés a la platja i al bany”, assenyala la decisió de l’alta instància administra­tiva que estableix jurisprudè­ncia. Diversos alcaldes

Els alcaldes no poden prohibir el bany si no hi ha “riscos provats”

es van declarar ahir rebels: continuara­n prohibint-lo, diuen.

El caràcter gairebé grotesc d’aquesta polèmica que, amb l’entusiasta col·laboració d’alguns mitjans de comunicaci­ó desferma les passions electorali­stes dels polítics (a l’abril/maig hi ha presidenci­als i els propers mesos es faran primàries per definir candidats), amaga un seriós càncer de la convivènci­a nacional.

França té una tradició política de laïcitat republican­a heretada de la seva revolució que resulta incompresa en aquells països on els himnes nacionals i bitllets de banc invoquen el Déu que aquí va ser expulsat de l’Estat fa dos segles. Alhora, aquella tradició conviu amb una ideologia racista i xenòfoba molt arrelada a la seva societat vinculada a un colonialis­me tancat malament i tardanamen­t als anys seixanta. L’amalgama, una paraula clau en el discurs francès actual, consisteix a invocar el primer per afirmar el segon: la laïcitat com a abonament de la xenofòbia i el racisme. Aquesta és la paradoxa.

D’acord amb la seva tradició política, França va prohibir l’any 2004 l’ús del vel islàmic i altres atributs de pertinença religiosa a escoles, col·legis i instituts públics. Sis anys després, el 2010, va ser el primer país que va prohibir el vel integral a l’espai públic. Ara, l’anècdota del burquini obre una tercera onada que la decisió del Consell d’Estat no conclourà en absolut. Es tracta del propòsit de “prohibir tot signe religiós no només a l’escola, sinó també a la universita­t, a l’Administra­ció i a les empreses”, com anuncia el candidat de la dreta més enèrgic i vehement, l’expresiden­t Nicolas Sarkozy, que vol arrabassar banderes al Front Nacional.

Independen­tment de la seva rendibilit­at electoral, aquell tipus d’escalada radicalitz­arà la fractura civil i comunitari­sta a França, la qual cosa sens dubte és un objectiu estratègic de l’anomenat Estat Islàmic, i una bona part de l’establishm­ent ho practica, precisamen­t, en nom de la defensa dels valors de la República.

“Els islamistes volen fer retrocedir la República”, clamava ahir el portaveu d’Els Republican­s (el partit de Sarkozy), Guillaume Larrivé, indignat amb la decisió del Consell d’Estat. Juntament amb el futur portaveu de la campanya de Sarkozy, Eric Ciotti, Larrivé està preparant una proposició de llei per blindar l’Assemblea Nacional les prohibicio­ns del burquini realitzade­s pels alcaldes.

Segons l’alcalde de Niça, Christian Estrosi, la decisió del Consell d’Estat “ha optat per la submissió davant les pressions islamistes”.

Amb aquesta dialèctica, l’àmbit social desapareix del debat polític, empassat per un debat d’identitat que s’instal·la al centre de l’escenari. Amb el teló de fons dels atemptats, una França fosca vol imposar els seus termes.

Els conservado­rs la utilitzen per abonar la xenofòbia i el racisme contra els musulmans

La decisió del Consell d’Estat no conclourà el debat sobre nous vetos

 ?? FADEL SENNA / AFP ?? Una dona entra tapada a l’aigua a la platja marroquina d’Ued Xarrat, a prop de Rabat
FADEL SENNA / AFP Una dona entra tapada a l’aigua a la platja marroquina d’Ued Xarrat, a prop de Rabat
 ?? ABACA / EFE ?? Dones en burquini i en biquini comparteix­en platja en un municipi no identifica­t del sud de França
ABACA / EFE Dones en burquini i en biquini comparteix­en platja en un municipi no identifica­t del sud de França

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain