La Vanguardia (Català)

La Fed obre la porta a la pujada de tipus als EUA al setembre

La Reserva Federal anuncia que aquest any fins i tot podria aplicar dues pujades

- ROSA SALVADOR Barcelona

La presidenta de la Reserva Federal, Janet Yellen, va assegurar ahir que els arguments per apujar tipus d’interès als EUA s’han enfortit arran de les bones dades d’ocupació. La Fed fins i tot es planteja dues pujades de tipus aquest any.

La presidenta de la Reserva Federal dels EUA, Janet Yellen, va assegurar ahir que els arguments per pujar els tipus d’interès als EUA s’han enfortit en els últims mesos, deixant la porta oberta que la pròxima reunió de la Fed, el 20 i 21 de setembre, pugui plantejar ja una pujada que deixaria el tipus dels fons federals en el 0,5%.

Yellen va pronunciar el discurs central en la conferènci­a de Jackson Hole, un esdevenime­nt que cada any reuneix responsabl­es dels bancs centrals de tot el món i experts en política monetària en un resort de vacances de pesca a Wyoming. Sota el títol d’Eines de política monetària, la seva conferènci­a va estar en la línia de les últimes intervenci­ons de consellers de la Reserva Federal (Fed), que han advocat per començar a apujar els tipus d’interès.

El vicepresid­ent de la Fed, Stanley Fischer, va ser fins i tot més rotund poques hores després, assenyalan­t que la Reserva Federal està llesta per apujar els tipus al setembre, i fins i tot per apujar-los dues vegades aquest any. “Però són coses que no podrem saber fins a veure les dades” macroeconò­miques, va recalcar. Fischer va destacar que en els últims tres mesos hi ha hagut unes dades d’ocupació molt fortes, que situen el país “raonableme­nt a prop de la plena ocupació” i que la taxa d’inflació ha continuat creixent. Poc abans, el president de la Fed d’Atlanta, Dennis Lockhart, també havia apostat per dues pujades de tipus aquest any.

La seva contundènc­ia, ja tancats els mercats europeus, va revertir el rumb de Wall Street, que inicialmen­t va considerar que les paraules de Yellen deixaven marge per posposar una pujada de tipus fins al desembre. Els mercats, precisamen­t, havien estat tota la setmana esperant el discurs de Yellen, perquè la política monetària nord-americana és decisiva per a l’evolució de les borses, el dòlar i les divises. Ahir, mentre Yellen pronunciav­a el seu discurs, es van negociar 35.000 milions de dòlars al mercat de futurs del S&P 500, el volum més gran en el que portem d’any segons la plataforma de dades Nanex.

Les borses europees van tancar

a l’alça, abans de la contundent intervenci­ó de Fischer, amb pujades del 0,76% en l’Eurostoxx 50 i del 0,7% en l’Ibex, que va tancar en 8.659,5 punts. Wall Street, en canvi, baixava un 0,26% al tancament d’aquesta edició, mentre el dòlar, que havia baixat un 0,5% davant l’euro després del discurs de Yellen, va pujar un altre tant després de conèixer-se l’aclariment de Fischer.

Yellen va assenyalar que espera un creixement moderat del PIB dels EUA, un enfortimen­t addicional del mercat laboral i un repunt de la inflació cap al 2% en els propers anys que farà “apropiat” un “augment gradual” dels tipus d’interès. No obstant això, la banquera va subratllar que la capacitat de predir l’evolució de les taxes d’interès en el temps “és bastant limitada” perquè la política monetària ha de respondre davant qualsevol trastorn que pugui “sacsejar” l’economia, pel que no pot tenir un “curs predetermi­nat”.

D’altra banda, Janet Yellen va indicar que les projeccion­s utilitzade­s per la Fed al juny mostren un 70% de probabilit­ats que els tipus d’interès, actualment fixats en un rang objectiu d’entre el 0,25% i el 0,50%, acomiadin l’any en algun punt entre el 0% i el 0,75% i tanquin el 2017 entre el 0% i el 2%. A més llarg termini, va assenyalar, les projeccion­s apunten que els tipus d’interès se situaran en el 3%, davant la mitjana del 7% correspone­nt al període entre 1965 i 2000, pel que les autoritats monetàries tindran “menys marge per retallar tipus del que s’ha tingut històricam­ent” per fer front a una recessió.

ESCEPTICIS­ME BORSARI Els inversors no van creure primer Yellen i el número dos va reforçar el seu missatge

REACCIÓ DE MUNTANYA RUSSA

La borsa va reaccionar a l’alça i el dòlar a la baixa, va revertir el curs i es va enfonsar amb Fischer

 ?? DAVID PAUL MORRIS / BLOOMBERG ?? William Dudley, president de la Fed de l’estat de Nova York; Janet Yellen, presidenta de la Fed, i el seu vicepresid­ent, Stanley Fischer
DAVID PAUL MORRIS / BLOOMBERG William Dudley, president de la Fed de l’estat de Nova York; Janet Yellen, presidenta de la Fed, i el seu vicepresid­ent, Stanley Fischer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain