La Vanguardia (Català)

La Fiscalia demana que s’obri la via penal contra Forcadell

El TC decidirà d’aquí quinze dies si hi va haver delicte de desobedièn­cia al Parlament

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

La Fiscalia ha sol·licitat al Tribunal Constituci­onal (TC) que dedueixi testimoni contra la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, perquè entén que pot haver incorregut en un delicte de desobedièn­cia. Aquest delicte l’hauria comès pel fet de convocar el debat de les conclusion­s de la comissió d’estudi sobre el Procés Constituen­t, i de permetre’n la votació al ple de la Cambra catalana.

La remissió pel TC a la Fiscalia dels documents demanats sobre aquest debat significar­ia obrir la porta a un procedimen­t penal contra Forcadell. La primera clau la té ara, per tant, el Constituci­onal, que decidirà durant la segona quinzena de setembre si accedeix a la petició dels fiscals. Però la posició de la Fiscalia és molt clara i ferma. De fet, és excepciona­l que una institució rebutgi l’actuació dels fiscals si aquests demanen d’intervenir perquè creuen que ha estat desobeïda o objecte de qualsevol altre delicte.

La sol·licitud inicial perquè s’actués contra la presidenta del Parlament va partir de l’Advocacia de l’Estat, que al seu informe al Govern central sobre la iniciativa de l’assemblea parlamentà­ria catalana va considerar que Forcadell, i potser altres membres de la Mesa, haurien incorregut com a mínim en un delicte de desobedièn­cia quan van dur a terme la votació sobre el procés de desconnexi­ó amb Espanya. L’Executiu va assumir aquest plantejame­nt dels seus laboratori­s jurídics i va plantejar davant el Constituci­onal un incident d’execució de sentència en què va incloure la petició que aquesta institució deduís testimoni contra Forcadell.

El Constituci­onal, al seu torn, va decidir admetre a tràmit el recurs del Govern –sota la forma d’incident d’execució de sentència– i suspendre les decisions parlamentà­ries relacionad­es amb les conclusion­s de la comissió d’Estudi del Procés Constituen­t. Paral·lelament, va demanar a les parts –presidenta, membres de la Mesa i secretari general del Parhan lament, i Fiscalia– que formulessi­n escrit d’al·legacions sobre la iniciativa de l’Executiu. La Fiscalia davant el Tribunal Constituci­onal ja ha lliurat el seu informe, en què es demana la deducció de testimoni contra Forcadell. De tot això se n’ha informat, com resulta preceptiu, a la Fiscalia General de l’Estat. La presentaci­ó de l’escrit suposa que els fiscals del TC han tingut llum verda de la Fiscalia General.

Per tant, quan el Tribunal Constituci­onal es reuneixi en el ple que preveu dur a terme el pròxim 20 de setembre, es trobarà sobre la taula dos escrits –l’inicial de l’Advocacia de l’Estat i l’informe de la Fiscalia– a favor que s’actuï penalment contra Forcadell. Si el TC decidís no remetre als fiscals el testimoni de particular­s –els documents– que aquests demanat per actuar contra la presidenta del Parlament, la Fiscalia podria prendre la iniciativa igualment d’ofici, pel seu compte. Però en mitjans jurídics es considera molt poc probable que el TC estimi que no ha estat desobeït si tant l’Advocacia de l’Estat com la Fiscalia consideren que sí que n’hi va haver, de desobedièn­cia.

En tot cas, els fiscals han volgut extremar la prudència, i no han presentat encara cap denúncia, malgrat que se’ls ha sol·licitat que ho facin. L’associació Libres e Iguales ha demanat a la Fiscalia que actuï ja contra Forcadell, però els fiscals han considerat necessari esperar que el Constituci­onal es pronunciï primer sobre si entén que va ser desobeït o no.

El Constituci­onal, al seu torn, va optar per donar el termini de vint dies per a al·legacions amb un doble objectiu. D’una banda, obtenir explicacio­ns detallades de les parts sobre la tramitació i votació de la resolució del Parlament abans de resoldre sobre el fons de la qüestió i facilitar o no l’obertura de la via penal contra Forcadell. I de l’altra, refredar el mateix debat sobre les possibles actuacions penals contra la presidenta del Parlament davant la proximitat de la Diada de l’Onze de Setembre, avantsala de la qüestió de confiança a què se sotmetrà el dia 28 del mateix mes el president de la Generalita­t, Carles Puigdemont. El Govern català decidirà la setmana que ve si presenta al·legacions pròpies a la resolució del Constituci­onal, mentre que Forcadell té de termini fins al dia 15 de setembre.

La resolució del TC va significar obrir un parèntesi per decidir sobre el fons de l’afer a partir de setembre, mentre s’efectuaven advertènci­es i requerimen­ts personals al mateix president Puigdemont, a la presidenta del Parlament, i als membres de la Mesa a fi que no fessin cap acte relacionat amb les lleis previstes per a la desconnexi­ó amb l’Estat.

L’objectiu del TC és resoldre sense dilacions el mes que ve i fer-ho mitjançant una resolució que preservi la unanimitat que fins ara ha aconseguit la institució davant les iniciative­s de la Cambra catalana en relació amb el procés sobiranist­a.

La setmana que ve el Govern català resoldrà si presenta al·legacions davant el TC; Forcadell té fins al dia 15

 ?? QUIQUE GARCÍA / EFE ?? La diputada de la CUP Gabriela Serra saludant Carme Forcadell aquesta setmana a Barcelona
QUIQUE GARCÍA / EFE La diputada de la CUP Gabriela Serra saludant Carme Forcadell aquesta setmana a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain