La Vanguardia (Català)

Trump abaixa el to

El magnat suavitza la seva política migratòria, però manté el mur amb Mèxic

- ANDY ROBINSON Nova York

El flamant candidat republicà a la Casa Blanca comença a fer passos enrere en el seu flamíger discurs antiimmigr­ants, provant així d’agafar uns vots imprescind­ibles per a la seva victòria entre els votants més maltractat­s per la verborrea del milionari novaiorquè­s.

Quan falten dos mesos i mig per a les eleccions, Donald Trump comença a suavitzar el discurs radical i xenòfob que li va permetre seduir la base republican­a però que està fent un mal potser irreversib­le al seu assalt a la Casa Blanca.

El magnat immobiliar­i ha improvisat els últims dies, i d’una manera molt confusa, un gir de 180 graus en la seva política d’immigració en suggerir que ara rebutja l’expulsió dels onze milions d’immigrants sense papers dels EUA. Trump explica el gir per la compassió que sent després d’haver-se reunit dimecres amb líders hispans i afroameric­ans. “Mirin, ve gent i em diu: ‘T’estimo, míster Trump!’. Però és molt dur fer fora gent del país després de 15 anys”, va dir el candidat durant la trobada amb simpatitza­nts republican­s, transmesa en directe dimecres pel canal conservado­r Fox.

És una rectificac­ió previsible i necessària per a la campanya republican­a, assessorad­a per la pragmàtica Kellyanne Conway. Però el gir de Trump cap al centre va ser contrarest­at ràpidament per al·legacions de racisme i neonazisme procedents de la campanya demòcrata. En un dur discurs pronunciat a Reno (Nevada), Hillary Clinton va acusar Trump de ser assessorat per racistes de la ultradreta i va denunnants ciar que l’immobiliar­i, a l’inici de la seva carrera empresaria­l, es negava a llogar els seus pisos a hispans i va prohibir l’entrada d’afroameric­ans als casinos. Un nou espot dels demòcrates també culpa Trump de ser aliat del Ku Klux Klan i acaba amb el so de les botes de soldats nazis davant la Casa Blanca. És el to crispat de les eleccions presidenci­als més polaritzad­es de la història contemporà­nia dels EUA.

La campanya de Hillary Clinton, al seu torn, es veu amenaçada per investigac­ions sobre tràfic d’influèncie­s relacionad­es amb la multimilio­nària fundació filantròpi­ca del seu marit, Bill Clinton, en transcendi­r que la candidata demòcrata es reunia amb centenars de do- quan era secretària d’Estat en la primera Administra­ció Obama. En una campanya que s’assembla cada vegada més a una novel·la de Tom Clancy, el rival més perillós de Clinton pot ser que ja no sigui el magnat, sinó el hacker més famós del món, Julian Assange, que aviat publicarà a Wikileaks el contingut de correus electrònic­s de la candidata que, segons Assange, poden perjudicar les seves opcions electorals.

Malgrat la insistènci­a que els indocument­ats “se n’han d’anar i se n’aniran”, reiterada fins a la sacietat durant la campanya de les primàries, Trump manté ara que només expulsaria els sensepaper­s declarats culpables de delictes. Segons s’entén, amb el nou pla, els indocument­ats, malgrat que podran quedar-se als EUA, no podran aconseguir la ciutadania i hauran de pagar els impostos que deuen sobre la seva renda de forma retroactiv­a. “No és una amnistia”, va insistir el candidat republicà. “Serem ferms però justos”. La nova proposta recorda bastant la dels seus rivals Marco Rubio i Jeb Bush, que van ser qualificat­s insistentm­ent pel nominat de “molt febles amb la immigració”.

Trump sembla que comptar que amb el seu compromís de tancar definitiva­ment la frontera amb Mèxic n’hi haurà prou per mantenir el suport de la base de votants republican­s mentre prova d’arreplegar vots en la comunitat hispana, imprescind­ibles per a les seves possibilit­ats electorals. Però alguns portaveus de l’extrema dreta van advertir que ha traït les seves bases.

Mark Kirkorian, de l’ultraconse­rvador Centre d’Estudis sobre la Immigració, va dir que el gir serà “la mort de la seva candidatur­a”. L’exgovernad­ora d’Alaska Sarah Palin, una dels pocs republican­s que es van posicionar amb Trump a les primàries, va agregar que aquest pas suposa una “decepció enorme”. Però els mitjans del nucli republicà com la Fox o The Wall

Street Journal van donar la benvinguda al gir i van avisar que “els demòcrates estan amoïnats, Trump pot guanyar si es reinventa”.

Clinton contraatac­a acusant el magnat de ser assessorat per racistes de la ultradreta i neonazis

 ?? JOHN MOORE / AFP ?? Un agent de la patrulla fronterera dels Estats Units vigila un grup d’indocument­ats detinguts a Texas
JOHN MOORE / AFP Un agent de la patrulla fronterera dels Estats Units vigila un grup d’indocument­ats detinguts a Texas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain