La Vanguardia (Català)

Iglesias, amb la Diada

El líder de Podem rebutja que l’independen­tisme “s’apropiï” de la Diada

- FERNANDO GARCÍA Madrid

El líder de Podem veu bé que Ada Colau participi en la manifestac­ió de l’11-S.

Pablo Iglesias considera plausible la decisió d’Ada Colau de participar en la manifestac­ió de la Diada. Addueix que l’Onze de Setembre és “el dia nacional de tots els catalans”, tot i que els independen­tistes d’Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) intentin, segons el seu parer, “apropiar-se de la commemorac­ió”. El líder de Podem, però, no entén que algú pugui dubtar-ho.

“Que l’alcaldessa de Barcelona es mobilitzi el dia nacional de Catalunya és positiu”, va declarar Iglesias a la cadena Ser. El que “no és bo”, va afegir, és que la Diada sigui “exclusivam­ent dels independen­tistes”.

El líder de Podem va intentar passar per alt el fet que Colau hagi optat per assistir a la manifestac­ió convocada per les entitats sobiranist­es en comptes de limitar-se a acudir de manera institucio­nal als actes oficials de Generalita­t i Parlament, com va fer l’any passat quan va evitar participar en la marxa per les seves referèncie­s a les eleccions del 27-S i perquè creia que era convenient “separar les coses”, atès el seu “rol institucio­nal” d’alcaldessa.

El secretari general de Podem no va tenir èxit del tot a l’hora de defugir el nucli de la controvèrs­ia sobre la participac­ió de Colau a l’11-S. Quan se li va preguntar de manera explícita si veia raons per assistir “a la manifestac­ió independen­tista organitzad­a per l’ANC i Òmnium”, Iglesias s’ho va prendre malament: “Bé, la primera pregunta (sense esmentar la mani i els convocants) m’havia agradat més. Aquesta segona pregunta és més estil 13TV”, va etzibar fent referència al canal de televisió ultraconse­rvador. Per acabar de passar el tràngol, i després d’insistir que “els patrimonis dels pobles no se’ls ha d’apropiar ningú”, Iglesias va recórrer a les comparacio­ns: “Ja que la Diada és el dia nacional de tots els catalans i no d’uns quants convocats –va indicar primer–, acceptar que és només independen­tista seria com assumir que el Dos de Maig és la celebració de Cristina Cifuentes. I no senyor! És el dia dels madrilenys!”, va exclamar. La segona comparació la va fer amb els seus sentiments: “Em sento molt espanyol –va subratllar– i no vull que vingui un senyor del PP amb un braçalet, i potser amb un compte a Suïssa, i em digui que és més espanyol que jo”.

D’altra banda, Iglesias va negar tenir problemes amb la creació del partit aglutinant que promou Colau a partir de la coalició En Comú Podem. Segons Iglesias, aquesta coalició

Pablo Iglesias confia que el nou partit de l’alcaldessa tingui Podem com a referent a Espanya

té Podem “com a referent a Espanya”. Però arribat el cas, Podem s’integraria al Partit?, li van preguntar. “Formem part d’En Comú i no crec que sigui el partit de ningú”, es va limitar a respondre.

Finalment, Iglesias va demanar al PSOE “que s’aclareixi d’una vegada” i esculli entre les tres opcions que, segons ell, defensen al partit socialista: “Donar suport al PP, convocar unes altres eleccions o pactar amb Podem, que seria el més assenyat”, va dir.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Pablo Iglesias entre Ada Colau i Xavier Domènech a Barcelona
ÀLEX GARCIA Pablo Iglesias entre Ada Colau i Xavier Domènech a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain