La Vanguardia (Català)

Renzi presenta el pla Casa Itàlia com a resposta als sismes a llarg termini

El Govern promet una reconstruc­ció que eviti els errors de L’Aquila

- EUSEBIO VAL Rieti. Correspons­al

El debat sobre la reconstruc­ció dels pobles devastats per l’últim terratrèmo­l dels Apenins ja ha començat. Renzi va anunciar, sense excessius detalls, el llançament del programa Casa Itàlia, destinat a reformar edificis perillosos i a garantir que les noves construcci­ons compleixen els requisits antisísmic­s. Però l’ambiciós pla ha estat acollit amb escepticis­me, pel cost astronòmic que suposaria dur-lo a la pràctica al peu de la lletra.

El ministre d’Infraestru­ctures, Graziano Delrio, va dir ahir que no es vol seguir el model de L’Aquila, la capital dels Abruços, després del sisme d’abril del 2009. Allà el Govern Berlusconi va optar per l’alternativ­a de les anomenades new towns (nous barris), uns blocs d’apartament­s prefabrica­ts, a la perifèria de la ciutat, de vegades bastant allunyats, on es va ressituar tota la població que va perdre les seves llars. El procés va ser bastant ràpid, però a costa d’alentir fins a l’exasperaci­ó la reconstruc­ció del centre històric, que encara està en obres majoritàri­ament. A més d’algunes deficiènci­es arquitectò­niques i d’escàndols de corrupció en els concursos públics, les new towns van resoldre el problema urgent de donar un sostre però van destruir en bona mesura l’esperit de L’Aquila, la seva ànima, i el teixit social preexisten­t.

Segons Delrio, el model que seguiran ara ho decidirà cada alcalde, i fa l’efecte que s’optarà per la reconstruc­ció immediata dels edificis destruïts i enderrocat­s, provant de reviure com més aviat millor els nuclis antics, en especial el d’Amatrice, la localitat que ha pagat el preu més alt de la sacsejada tel·lúrica.

“La gent té el dret a viure al seu propi territori, a ser a prop de les seves arrels”, va insistir Renzi, dijous a la nit, després de la reunió del Gabinet en què es va declarar l’estat d’emergència a les àrees afectades i es van aprovar els primers ajuts.

La vaguetat del programa Casa Itàlia i les dificultat­s colossals per dur-lo a terme provoquen cautela entre els experts. Fa anys que un professor d’arquitectu­ra de la universita­t de Nàpols, Aldo Loris Rossi, diu que Itàlia hauria d’eliminar tota “la porqueria immobiliàr­ia postbèl·lica”, uns 40 milions d’edificis construïts entre el 1945 i principis dels setanta del segle passat, ja que són de baixíssima qualitat i constituei­xen un risc. Segons Rossi, sortiria més a compte això que continuar pagant l’alt cost, econòmic i en vides humanes, per les destrosses provocades pels terratrèmo­ls periòdics.

Les tasques de desenrunam­ent, mentrestan­t, van continuar. Les rèpliques no van donar treva. En les primeres 48 hores després del terratrèmo­l principal hi va haver més de 900 sacsejades secundàrie­s, un dels quals, ahir al matí, va arribar a una magnitud de 4,8. Com a conseqüènc­ia de les rèpliques hi va haver alguns ensorramen­ts i es va tancar un pont d’accés a Amatrice que va obligar a obrir a corre-cuita una drecera alternativ­a, fet que va complicar més la logística. Els morts sumaven a mitja tarda d’ahir 278. Encara buscaven 15 desaparegu­ts sota les pedres. El ministre de l’Interior, Angelino Alfano, va considerar “un miracle laic” que es rescatessi­n amb vida 238 persones.

Uns 80 ferits continuave­n ahir a l’hospital de Rieti, la primera destinació de les ambulàncie­s després del sisme. Aquesta instal·lació, a la capital provincial, envoltada de muntanyes, va arribar a acollir 240 ferits. Segons el portaveu hospitalar­i, Michele Bizzoca, la resposta de la població va ser “molt entusiasta i solidària” a la demanda de sang. Ahir Protecció Civil va demanar que no s’enviï més ajuda espontània –menjar, roba, etcètera– a la zona del terratrèmo­l perquè és innecessàr­ia.

En una habitació de l’hospital de Rieti es recuperave­n la Sonia, de 35 anys, i la seva filla Elena Sofia, d’onze mesos. Totes dues dormien en una casa d’una planta a Villa San Lorenzo, una vila a 7 quilòmetre­s d’Amatrice, quan es va produir el sisme. “Em vaig trobar de sobte sepultada, en la foscor, amb només el rostre al descobert”, va explicar la mare. Va poder sortir, va arribar al carrer i algú li va donar una llanterna. Va trobar ella mateixa l’Elena Sofia, la va ficar al cotxe i va conduir fins a l’hospital.

“Estava adormida i coberta de pols –va prosseguir la Sonia–. Es

Els morts ja s’eleven a 278 i encara busquen 15 desaparegu­ts sota la runa

“La meva filla d’onze mesos va tenir els ulls tancats un dia sencer, per la pols”

va estar un dia sencer amb els ulls tancats, però no té cap trauma intern”.

“Els italians hem de reflexiona­r i mobilitzar-nos per canviar la manera de fer les coses, per donar prioritat a la seguretat de les persones”, va assenyalar la Sonia.

–Confia que canviï la cultura sobre la prevenció?

–Acabem de rebre una lliçó, de vida o mort. Ha estat més catastròfi­c que a L’Aquila. N’hem d’aprendre.

–Què ha significat per a vostè aquesta experiènci­a?

–El destí ens sotmet a proves dures. Hi ha forces més potents que nosaltres. La vida és un bé preciós i no es pot malgastar. Hem d’apreciar tot el positiu que podem fer en la vida i no dilapidar-la en coses fútils, en coses superficia­ls.

–Què li explicarà a la seva filla quan sigui més gran?

–Em va agradar portar-la a Amatrice, que conegués aquells pobles, aquell aire, la muntanya. A l’Elena Sofia li explicaré que vam tenir sort, que vam ser fortes, que no s’ha de rendir mai, per difícils que siguin les circumstàn­cies, que mentre hi hagi una possibilit­at cal aprofitar-la. Sóc el que vaig fer. Sortir d’allà, sense por que em caigués alguna cosa a sobre, per anar-la a buscar.

 ?? MAX ROSSI / REUTERS ?? Una dona comprova les pertinence­s que van rescatar de casa seva, a Pescara del Tronto
MAX ROSSI / REUTERS Una dona comprova les pertinence­s que van rescatar de casa seva, a Pescara del Tronto
 ??  ?? Les restes d’algunes víctimes, en un gimnàs d’Ascoli Piceno
Les restes d’algunes víctimes, en un gimnàs d’Ascoli Piceno
 ?? CARL COURT / GETTY ?? Una parella espera en una tenda a Pescara del Tronto
CARL COURT / GETTY Una parella espera en una tenda a Pescara del Tronto
 ??  ??
 ?? GREGORIO BORGIA / AP ??
GREGORIO BORGIA / AP
 ?? MARIO LAPORTA / AFP ?? Rio, prop d’Amatrice
MARIO LAPORTA / AFP Rio, prop d’Amatrice

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain