La Vanguardia (Català)

Un camió-bomba mata onze policies a Turquia

El PKK s’ha atribuït l’atac suïcida, que es va produir de matinada prop d’una caserna al sud-est del país

- RICARDO GINÉS Istanbul. Correspons­al

El suïcida o suïcides van poder arribar de matinada a uns 50 metres de la central de la policia antiavalot­s de Cizre, al sud-est de Turquia, abans que fos o fossin forçats a aturar-se i es desencaden­és un tiroteig. Després va arribar una explosió de tal calibre que l’edifici de tres plantes que servia com a direcció va quedar totalment destruït. Almenys onze policies van morir i 75 agents i tres civils van quedar ferits, quatre de gravetat. Entre els ferits, hi havia diversos nadons.

Les autoritats van culpar ràpidament de l’atac l’organitzac­ió armada PKK, considerad­a terrorista per Ankara, Brussel·les i Washington, que, efectivame­nt, va reivindica­r la matança. El PKK també va assumir un atemptat dijous passat, en el qual un comboi del principal líder opositor, el president del Partit Republicà del Poble (CHP, laic i kemalista), Kemal Kilicdarog­lu, va ser atacat a trets prop d’Artvin. De resultes de l’emboscada, un soldat va morir i dos van quedar ferits.

La localitat on va tenir lloc l’atemptat d’ahir, Cizre, va acaparar titulars recentment quan es van donar a conèixer les morts provocades per les forces de seguretat turques durant el toc de queda de 79 dies, del 14 de desembre al 2 de març. L’Observator­i dels Drets Humans estima que unes 130 persones van morir atrapades en tres soterranis durant operacions de seguretat a començamen­ts de febrer, l’incident violent que més va cridar l’atenció al seu moment.

Abans del toc de queda, militants kurds havien declarat zones autònomes, una cosa que Ankara ha suprimit al sud-est del país, també conegut com el Kurdistan nord o turc pels separatist­es kurds. Precisamen­t, al nord de Síria –Kurdistan oest o sirià per als membres del PKK– l’exèrcit turc va bombardeja­r abans-d’ahir amb l’artilleria des de Turquia posicions de les milícies kurdosiria­nes, les Unitats de Protecció Popular (YPG), a 10 quilòmetre­s de la localitat de Manbij, alliberada de l’EI pels kurds. La notícia es va saber l’endemà que Turquia llancés la primera gran ofensiva a Síria, en què rebels sirians van conquerir, amb suport de l’exèrcit turc, Jarablus, a la frontera entre tots dos països i fins aleshores en mans de l’EI.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain