La Vanguardia (Català)

Nicolas II

- Lluís Uría

AFrança, tot –o gairebé tot– és petit, o susceptibl­e de ser-ho. Encara que no menor... L’absència de sufixos diminutius en la llengua francesa ha generalitz­at l’adjectiu, que tot i això ha adquirit amb els segles variats matisos i significat­s. Fins al punt que la mida és el que menys importa... Un es pot llevar al matí ben aviat, a l’hora del petit matin, prendre un petit-déjéuner amb la seva petite amie (o el seu petit ami) i sortir a fer una petite promenade per París, abans d’anar a dinar a un petit resto que –en el cas d’estar de vacances– pot desembocar en una petite sieste, abans de tornar a sortir a prendre unes copes en petit comité...

L’afecció dels francesos per l’adjectiu petit contrasta amb els pocs estudis lingüístic­s que hi ha sobre això. Així ho subratllav­a, en una conferènci­a pronunciad­a el 2012 en el Congrés Mundial de Lingüístic­a Francesa, el professor australià Bert Peeters, que apuntava, entre les seves funcions, la de suavitzar un significat –en general, un gest de bona educació–, minimitzar la importànci­a d’un fet o subratllar una dimensió particular o afectiva.

Sens dubte, hi ha una certa barreja de voluntat de minimitzac­ió i d’afectivita­t en el concepte petits blancs introduït fa tres anys en el llenguatge polític pel professor Aymeric Patricot al seu llibre Les petits blancs: un voyage a la France d’en bas (Els petits blancs: un viatge a la França de baix), a través del qual retratava la classe treballado­ra francesa blanca, empobrida, on es cova avui un fort ressentime­nt antisistem­a i antiimmigr­ació. Els petits blancs serien, segons aquesta percepció, una mena de minoria exclosa i marginada al seu propi país, oblidada per les elits acomodades i benpensant­s de les grans ciutats, i discrimina­da davant una població d’origen estranger immigrant que es beneficiar­ia àmpliament –segons una de les llegendes urbanes més esteses i arrelades– de tots els ajuts socials. Un concepte agafat d’alguna manera dels white trash dels Estats Units.

Els petits blancs constituei­xen des de fa temps l’electorat objectiu a qui s’adreça el Front Nacional (FN) de Marine Le Pen, especialme­nt fort a les zones obreres desindustr­ialitzades i amb gran concentrac­ió d’immigrants. I sembla que s’han convertit també en el destinatar­i principal del discurs de l’expresiden­t Nicolas Sarkozy, líder del partit conservado­r rebatejat com Els Republican­s i aspirant –mitjançant eleccions primàries– a presentar-se per tercera vegada com a candidat a l’Elisi.

Sempre hi ha alguna cosa vella en tot nou Sarkozy –un polític que aspira a presentar-se com un home en permanent renovació–. I també n’hi ha en el Sarkozy edició 2017. Però qui avui aspira a coronar-se l’any que ve com Nicolas II té menys a veure amb el reformador Nicolas I del primer quinquenni (2007-2012) que amb el frustrat candidat derrotat pel socialista François Hollande fa poc més de quatre anys.

Desatenent els que, des de les seves pròpies files, li deien que les eleccions només es podien guanyar des del centre polític, Sarkozy va fer un acusat gir a la dreta en la seva campanya electoral, seguint els consells d’un dels seus assessors més influents, Patrick Buisson, un personatge fosc sorgit de les entranyes de l’extrema dreta segons el qual el combat electoral es disputava al terreny de l’FN. Sarkozy així ho va fer. I va perdre.

Nicolas II no només va pel mateix camí, sinó que dóna senyals que ho fa encara amb més determinac­ió, combativit­at i desimboltu­ra que el 2012. El seu llançament com a candidat a les primàries de la dreta aquesta setmana –amb la presentaci­ó d’un llibre-manifest, Tout pour la France (Tot per França), entreviste­s i mítings– ha mostrat ben clar el terreny en què Sarkozy planta batalla. Les seves dues idees-força principals són la identitat (llegiu, islam) i la seguretat (llegiu, terrorisme islamista). I la forma en què les aborda recorda dramàticam­ent Donald Trump i Nigel Farage, no perquè sí tant els votants del Brexit com els suports de Trump tenen la mateixa extracció social i perfil ètnic –obrers blancs empobrits– que els que busca Sarko.

Fa quatre anys Sarkozy va perdre. I qualsevol podria estar temptat de pensar que l’expresiden­t no ha après la lliçó. Potser té raó... O potser és només que es va avançar al moment. Avui les seves emmascarad­es proclames autoritàri­es i xenòfobes –disfressad­es de fermesa i republican­isme laic– triomfen a tot Europa i als Estats Units.

Nicolas II, en cas que sigui coronat novament, promet defensar la “identitat nacional” i forçar l’“assimilaci­ó” dels estrangers –dificultan­t l’accés a la nacionalit­at francesa i eliminant parcialmen­t el “dret de sòl”–, frenar la “immigració de masses” –restringin­t el reagrupame­nt familiar, retallant les prestacion­s socials–, i posar límit a l’islam –prohibint els signes religiosos (llegiu el vel, a més del burquini ) no només a les escoles, sinó a les universita­ts, administra­cions públiques, empreses... i col·locant els imams de les mesquites sota control del Ministeri de l’Interior. En matèria de seguretat, defensa posar en retenció o sota vigilància no només els gihadistes –una vegada surtin de presó–, sinó qualsevol sospitós d’haverse radicalitz­at i representa­r una amenaça per al país, a més de consolidar els escorcolls –de dia o de nit– més enllà de l’estat d’emergència. És més, molt més, del que proposava el 2012. Però llavors encara no s’havien produït les matances del Bataclan ni del passeig de Niça...

“No sóc el candidat de l’aigua tèbia”, ha proclamat. La incògnita és quanta gent hi ha avui a França disposada a escaldar-se.

Sarkozy, aspirant per tercera vegada a l’Elisi, busca el suport electoral dels anomenats ‘petits blancs’

 ?? PHILIPPE WOJAZER / REUTERS ?? Nicolas Sarkozy, en el míting central de la campanya del 2012 a la plaça parisenca de Trocadéro
PHILIPPE WOJAZER / REUTERS Nicolas Sarkozy, en el míting central de la campanya del 2012 a la plaça parisenca de Trocadéro
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain