La Vanguardia (Català)

Els rebels sirians abandonen Daraya, símbol dels seus feus a Damasc

- TOMÁS ALCOVERRO

En el conflicte bèl·lic cada vegada més laberíntic de Síria, exacerbat per la batalla d’Alep, epicentre d’una guerra mundial, i per la dràstica intervenci­ó militar turca tant contra l’Estat Islàmic com contra els kurds, a la disputada regió fronterera, només s’ha obert una estreta via de solució: l’evacuació dels rebels de la localitat de Daraya. Aquesta població, a la perifèria de Damasc, a pocs quilòmetre­s de la capital, assetjada des de fa quatre anys per l’exèrcit regular, s’ha beneficiat d’un acord entre els bel·ligerants que ha alleujat els seus habitants. Quatre mil veïns van ser evacuats i setcents combatents, amb les seves armes individual­s, van poder sortir i adreçar-se a una altra localitat en poder dels rebels, Idlib.

Daraya va ser una de les primeres poblacions que es van aixecar contra el règim d’Al-Assad, un dels bastions rebels més simbòlics, a prop de la base aèria de Meze i de la seva sinistra presó. Els dirigents de Damasc no van voler autoritzar mai l’entrada dels combois d’ajuda humanitàri­a, a fi d’aconseguir la rendició dels rebels infiltrats. Davant la impossibil­itat d’una negociació diplomàtic­a global per solucionar aquesta guerra, de la qual sense exageració pot dependre el destí d’aquests pobles del Llevant àrab, s’han aconseguit compromiso­s molt localitzat­s entre el Govern i certs grups de l’oposició que han permès alleujar les poblacions civils atrapades en la seva lluita.

L’estratègia del règim consisteix també a bombardeja­r, pressionar i assetjar els nuclis urbans rebels a fi de forçar els combatents a abandonar-los. Això va passar a Homs, anomenada la capital de la revolució, completame­nt reconqueri­da fa un parell d’anys, i és el seu objectiu a Alep. Però mentre que a Homs les organitzac­ions rebels només ocupaven un quilòmetre quadrat del centre de la ciutat, a Alep s’escampen per una superfície vint vegades més gran. La proximitat de la frontera turca i l’actuació, tant política com militar del Govern d’Ankara, han agreujat l’aspecte internacio­nal de la batalla.

En el nivell de l’alta diplomàcia, els presidents rus i turc, Putin i Erdogan, van declarar que volien accelerar “l’ajuda humanitàri­a a Alep”. A Ginebra l’enviat especial de les Nacions Unides, Staffan de Mistura, al qual van visitar breument el secretari d’Estat nord-americà, John Kerry, i el cap de la diplomàcia russa, Serguei Lavrov, continua implorant un alto el foc setmanal humanitari de 48 hores en aquella ciutat martiritza­da, una de les més antigues del món.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain