La Vanguardia (Català)

Reinventar-se al gratacel

La torre Trump del candidat republicà a Nova York acull els seus diversos partidaris

-

Els teleanalis­tes van denunciar un flip flop (canvi oportunist­a de posició) monumental quan Donald Trump va anunciar la seva nova política d’immigració. Però a la torre Trump de la Cinquena avinguda de Manhattan, un gratacel gegantí de 56 plantes en el qual cada restaurant, botiga i oficina llueix la paraula Trump en lletres grosses, la faceta camaleònic­a del candidat republicà no semblava que importés gaire.

“Així és la política”, va dir Juan Fernández, dominicà de 49 anys, resident al Bronx, que buidava els cubells de les escombrari­es a la terrassa de la quarta planta. “S’ha de controlar la immigració; si no, es tornarà tot un caos”, va reflexiona­r. Els netejadors, cambrers, missatgers i altres treballado­rs que faciliten l’operació diària de la torre Trump provenen de molts països i moltes ètnies. “Hi ha molta diversitat aquí: haitians, colombians, equatorian­s, peruans, dominicans; tots tenim papers i sindicat”, va dir Fernández, que treballa 40 hores a la setmana per 18 dòlars l’hora. Segons qualsevol regla, els dominicans a Nova York –negres i hispans, alhora– haurien de ser demòcrates. Però Fernández és republicà. Pot guanyar Trump? “La política té sorpreses”, va respondre.

Reinventar-se és part de la normalitat de la torre Trump amb les seves marques de luxe vulgar i restaurant­s d’estatus comprat. És el que busquen les dones que miraven la joieria de la marca Ivanka Trump. És igual que hi hagi contradicc­ions. “Hem de recuperar les fàbriques que se’n van anar a Mèxic i la Xina”, va dir Terence Paul, de 61 anys, resident de Nou Hampshire que s’acaba de comprar una gorra amb la frase “Make America great again” a la botiga de souvenirs de la planta baixa. “Mira això”, va dir, assenyalan­t el seu polo blanc amb l’etiqueta Made in the USA. Però en una altra botiga de mercaderia Trump, es venia un impermeabl­e de color gris en el qual es veia l’etiqueta Made in Vietnam.

“Aquest país no ha tingut una pujada de salaris en deu anys i no hi ha fam per a més guerres”, va dir Terence, que tenia previst agafar l’autobús aquella mateixa tarda cap a l’estadi Met Life a Nova Jersey per veure Bruce Springstee­n. “Hi ha bastants votants de Trump entre el públic de Bruce”, va afegir. Això pot sobtar als qui van veure Springstee­n alçant aquell cartell en el seu concert a Munic el juny que deia: “Fuck Trump”. Però la política del nou nacionalis­me nord-americà és complexa. Trump té avantatge en els sondejos entre veterans de la guerra homenatjat­s a Born in the USA, que tenen por de més aventures militars en nom de la democràcia, així com els treballado­rs amb targeta sindical d’indústries aniquilade­s per la globalitza­ció elogiades en cançons com The river.

Si hi ha traïció en el flip flop de Trump no és res comparat amb la traïció que se sent respecte a totes les altres coses. “Aquí hi ha una ràbia que bull lentament”, diu Terence. “Donald és l’únic que tenim”, va rematar amb referència al magnat de patrimoni superior a 4.000 milions de dòlars que retallarà els impostos a les rendes més altes. Potser els flip flop són el menys important perquè a la torre Trump ningú no es fia de ningú.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain