La Vanguardia (Català)

Iceta veu pocs suports al PSC a una consulta vinculant a la canadenca

- MAITE GUTIÉRREZ Barcelona

La celebració d’una consulta sobre la independèn­cia de Catalunya continua dividint els socialiste­s catalans, encara que sigui com a últim recurs si una reforma de la Constituci­ó en clau federal fracassés. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, es va mostrar ahir pessimista que aquesta proposta, recollida en la ponència política que el partit debatrà al seu congrés de novembre, prosperi. “L’únic vot que té assegurat aquesta proposta ara mateix és el meu”, va admetre ahir en una entrevista a TV3.

El PSC va incloure la idea de la consulta al document que discutirà al seu conclave, una trobada que s’endevina convulsa. La proposta de la direcció socialista preveu una reforma de l’Estat, és a dir, de la Constituci­ó, però si aquesta reforma “fracassa”, llavors se celebraria una consulta, legal, clara i no vinculant sobre la independèn­cia de Catalunya. Els socialiste­s catalans recuperen d’aquesta manera el dret a decidir, un referèndum sobre la independèn­cia que defensen si no tira endavant un nou “acord bilateral entre Catalunya i Espanya” fruit d’una nova Constituci­ó que permeti superar les tensions territoria­ls.

El document polític que discutirà el PSC al seu congrés advoca per celebrar un referèndum “per verificar el suport ciutadà a una eventual secessió”. La celebració d’aquesta consulta estaria vinculada a una legislació i a una pregunta clara que per als socialiste­s ha de prendre el model del Canadà.

Tot i això, la proposta ha xocat amb la direcció del partit a Ferraz, i fins i tot Carme Chacón, que al seu dia va defensar una via similar, es va oposar a aquesta idea el mes passat. El conclave de novembre aclarirà si el PSC recupera la consulta o no.

Pel que fa a la celebració d’un referèndum unilateral, que és el que vol la CUP, Iceta es va mostrar taxatiu: una consulta d’aquesta mena seria una repetició del 9-N. Quant a la qüestió de confiança a què se sotmetrà el president Carles Puigdemont el 28 de setembre, el primer secretari del PSC va assegurar que està disposat a parlarne i reunir-se amb tothom, però dubta que la seva formació pugui donar suport al president, perquè ell no variarà el seu full de ruta cap a la independèn­cia. “Si la qüestió de confiança s’utilitzés per repensar les coses, seria diferent”, va admetre.

Sobre la investidur­a del líder del PP, Mariano Rajoy, va tornar a insistir que, si fracassa, el PSOE podria obrir contactes amb les altres formacions per explorar alternativ­es.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain