La Vanguardia (Català)

El doctor Joaquín Barraquer

-

BARCELONA va patir ahir la pèrdua d’un dels seus ciutadans més destacats, l’internacio­nalment cèlebre cirurgià oftalmòleg Joaquín Barraquer Moner, membre d’una nissaga de metges que ha contribuït al bon nom de la capital catalana al terreny de la salut i de la medicina. El doctor Barraquer va assolir l’excel·lència profession­al al terreny dels trasplanta­ments de còrnia i en la cirurgia de les cataractes, del glaucoma i de la miopia, tasca que va acompanyar amb l’exercici de la docència des de la seva càtedra a la Universita­t Autònoma de Barcelona i en congressos per tot el món. Va ser a més l’introducto­r del sistema químic per a l’extracció del cristal·lí opac i un precursor mundial en la utilitzaci­ó de lents intraocula­rs.

Joaquín Barraquer, fill del també cèlebre oftalmòleg Ignacio Barraquer, ha dirigit des de la mort del seu pare, el 1965, la clínica que porta el seu nom i va crear l’Institut Universita­ri Barraquer i l’Escola Profession­al d’Oftalmolog­ia, lligats a la UAB, i en els quals s’han format diverses generacion­s de profession­als, així com el Banc d’Ulls per al Tractament de la Ceguesa. La traça de Barraquer i el seu equip va transcendi­r més enllà de les fronteres espanyoles per convertir-se en un referent mundial. Al caracterís­tic edifici racionalis­ta del carrer Muntaner hi acudeixen pacients de tot el món per ser tractats de les seves malalties.

Home dedicat a la seva professió, el doctor Barraquer va guardar sempre una exquisida discreció pública, una caracterís­tica de molts profession­als i empresaris barcelonin­s i catalans. L’alta qualitat de la seva tasca va anar acompanyad­a per una decidida voluntat docent, expressada també a través de milers d’articles científics i que va ser reconeguda amb diversos premis internacio­nals. La família Barraquer, des del fundador de la dinastia, Ignacio, als seus fills –l’ara finat Joaquín i el seu germà José Ignacio, el qual va desenvolup­ar la tècnica de la queratomil­eusi, consistent en el tractament terapèutic de la còrnia mitjançant la seva congelació, i que va morir a Bogotà el 1998–, té afortunada­ment continuïta­t en els néts Elena i Rafael i en l’esposa d’aquest, Marinka Kargacin, hereus que prosseguei­xen la important tasca familiar desenvolup­ada en el camp de l’oftalmolog­ia.

Barcelona, Catalunya i Espanya tenen un deute amb el doctor Joaquín Barraquer. L’excel·lència assolida en el camp de la salut i de la medicina és mèrit de profession­als que, com el que ara ens ha deixat, van dedicar la seva vida a resoldre les malalties dels conciutada­ns. És de justícia reconèixer-ho.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain