La Vanguardia (Català)

Un mestre

- Miquel Bruguera M. BRUGUERA, expresiden­t del Col·legi de Metges de Barcelona

Avui és un dia de dol per moltíssima gent, per la família del doctor Barraquer, sobre tot pels seus fills i col·laboradors, Rafael i Elena, pels seus malalts, per tot l’equip de la Clínica Barraquer i també per Catalunya, perquè hem perdut una de les seves persones més carismàtiq­ues del nostre país. El doctor Barraquer era molt apreciat en el món acadèmic, perquè ha estat una autoritat mundialmen­t reconeguda, tant des del punt de vista de les seves contribuci­ons al coneixemen­t, sinó també per la seva expertesa tècnica que el convertí en un extraordin­ari cirurgià ocular. També s’ha convertit en una icona pel gran públic, per tots aquells que el veien a la televisió, on explicava qüestions científiqu­es en un llenguatge planer i comprensib­le i on es mostrava com un humanista, amb una visió humil i generosa sobre la pràctica de la medicina.

El doctor Barraquer ha estat un home estimat pel poble de Catalunya, com ho va ser un coetani seu, el doctor Moisès Broggi, encara més longeu que ell, que ens va deixar no fa gaire temps. Tots dos tenien una similar visió de la medicina i del paper del metge, tant des del punt de vista ètic com científic, en una societat tan complexa com la que vivim.

Joaquín Barraquer ha estat un home pont en el camp de l’oftalmolog­ia entre els que van ser els pioners d’aquesta especialit­at a Catalunya, com Hermenegil­d Arruga, Manuel Menacho i el seu pare, Ignacio Barraquer, i la potent generació d’oftalmòleg­s actuals, alguns dels quals són descendent­s dels ja mencionats, circumstàn­cia que determina que la oftalmolog­ia hagi estat a Catalunya una cosa de famílies. Joaquín Barraquer va expandir la clínica

El doctor Barraquer va contribuir a fer de Barcelona un referent mundial de la medicina de qualitat

que havia fundat el seu pare, i la va convertir en un centre on es poden atendre totes les patologies oculars al màxim nivell de qualitat. Ell va ser un gran expert en cirurgia de la miopia, del glaucoma i de les cataractes, però el seu equip estava format per experts de primer nivell en els diferents camps de l’oftalmolog­ia. La seva competènci­a profession­al i el seu prestigi van determinar que fos nomenat doctor honoris causa de gairebé una dotzena d’universita­ts de diferents països del món, i que se li concedís el títol de professor en Cirurgia Oftàlmica de la Universita­t Autònoma de Barcelona.

Pocs metges del nostre país han tingut tant reconeixem­ent com el doctor Barraquer. La seva vàlua no ha estat mai posada en qüestió. Ha estat el mestre de generacion­s d’oftalmòleg­s espanyols i d’altres països, i ha permès que es resolguess­in els problemes de visió de milers de ciutadans tractats a la seva clínica. Tots ells tindran avui un record afectuós per a ell i expressara­n novament en silenci el seu agraïment. El doctor Barraquer ha contribuït a situar el nom de Barcelona com un exemple de ciutat on es fa una medicina de qualitat, i això li agrairem sempre els metges d’aquest país.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain