La Vanguardia (Català)

L’home amb problemes mentals que va ingressar al CIE queda en llibertat

-

El Centre d’Internamen­t d’Estrangers (CIE) ha deixat en llibertat l’home amb problemes de salut mental que feia 23 dies que estava reclòs en aquestes instal·lacions de la Zona Franca de Barcelona. La detenció va provocar una irada resposta del Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, que va posar els fets en coneixemen­t del Ministeri de l’Interior i el Defensor del Poble, a més del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, la màxima instancia judicial catalana.

El Cos Nacional de Policia va provar d’embarcar l’home en un avió amb destinació al seu país, el Marroc, però el seu estat d’agressivit­at i l’alteració amb què va reaccionar van desaconsel­lar la repatriaci­ó “per motius de seguretat”. L’home va protagonit­zar diversos intents de suïcidi al CIE, segons la denúncia de la qual es va fer ressò la Sindicatur­a. L’intern podria haver estat a tot estirar 17 dies més mancat de llibertat, ja que el màxim que estableix la llei són 40. El jutge que va acordar la seva expulsió va decidir que fos posat en llibertat si no se’l podia repatriar.

Aquest cas ha estat objecte de nombroses crítiques. L’Ajuntament de Barcelona, oenagés i entitats socials, a més del Síndic Rafael Ribó, que va obrir una investigac­ió d’ofici, van mostrar el seu estupor pel que ha passat. Ribó va arribar a dir que aquests fets permeten “visualitza­r la realitat dels centres d’internamen­t d’estrangers”, on “constantme­nt es denuncien irregulari­tats en el funcioname­nt i situacions de vulneracio­ns dels drets humans”.

El marroquí va obtenir l’alta mèdica provisiona­l en una institució psiquiàtri­ca amb el compromís que tornés al cap d’una setmana, però dos dies després va ser detingut per la Policia perquè no tenia papers.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va considerar aquest dimecres “molt preocupant” l’internamen­t i va tornar a insistir, com el mateix Ribó, en la necessitat de clausurar el centre. El tinent d’alcalde Jaume Asens també va fer crítiques a les xarxes socials i un dels seus tuits afirmava que aquests centres “són un forat negre dels drets humans”.

L’Ajuntament va intentar infructuos­ament aquest juliol el tancament del CIE, al·legant que no disposava de llicència d’activitat, i ara ha demanat al jutge encarregat del control del recinte que permeti entrar els bombers perquè comprovin si disposa d’un pla d’evacuació en casos d’emergència. El CIE ha replicat que el seu pla de seguretat data del 2006 i que l’actualitza­rà.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain