La Vanguardia (Català)

Dos falsos revisors estafen 58.000 euros a dos ancians

Els detinguts es feien passar per personal de la companyia del gas per robar diners i joies a persones grans amb problemes de memòria

-

La clàssica estafa de fer-se passar per revisors del gas per robar joies i uns quants milers d’euros a ancians els va sortir malament a dos lladres que van ser detinguts dimecres passat a Barcelona. Havien aconseguit robar més de 58.000 euros i un bon nombre de joies a dos persones d’edat avançada.

La detenció va ser possible perquè dues dones policia, agents de paisà dels Mossos, van veure com un home de 77 anys lliurava alguna cosa a dos joves que l’acompanyav­en a la sortida d’una entitat bancària, a Sants-Montjuïc. El fet va cridar l’atenció de les dues policies, que van decidir identifica­r els dos joves. Van descobrir llavors que eren davant un cas de manual, un d’aquells exemples que expliquen en les periòdique­s sessions informativ­es que la Policia du a terme per a jubilats alertant-los contra aquesta mena d’estafa.

La víctima va explicar que havia lliurat 5.000 euros perquè eren treballado­rs de la companyia de gas. Allà van saltar totes les alarmes, els estafadors havien estat agafats in fraganti.

Portaven a sobre 8.000 euros. Per descomptat, els presumptes treballado­rs de la companyia de gas no ho eren: les inspeccion­s no es cobren mai en efectiu. Durant la conversa amb l’home de 77 anys, les agents van detectar que era una víctima propiciatò­ria: tenia alguna classe de desorienta­ció i presentava un discurs molt poc coherent. En els dies previs l’home havia tret 13.000 euros del banc. A partir d’aquests indicis, la policia va detenir els dos acusats per un presumpte delicte d’estafa.

La investigac­ió va permetre detectar una altra víctima al Poble Sec. La dona va confirmar que havia pagat a un d’aquests dos estafadors en diversos lliurament­s un total de 37.000 euros. També va explicar que després d’una de les últimes visites del fals revisor va trobar a faltar unes quantes joies.

En els dos casos el modus operandi havia estat el mateix. Els estafadors selecciona­ven ancians, els enganyaven i quan accedien als habitatges els demanaven diners adduint impagament­s o serveis extra que no feien mai. Si la víctima

Els Mossos van detenir in fraganti els lladres quan acabaven de treure diners del banc amb una de les víctimes

tenia problemes de memòria o no tenia contacte amb familiars els exigien més diners amb qualsevol excusa.

En l’escorcoll dels Mossos d’Esquadra als domicilis dels dos estafadors van trobar totes les joies robades a la veïna del Poble Sec, 3.000 euros en efectiu i documentac­ió bancària de les dues víctimes.

Un dels detinguts, de 26 anys i amb antecedent­s policials, ha ingressat a la presó. L’altre arrestat ha quedat en llibertat amb càrrecs.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ / ARCHIVO ?? Una de les sessions informativ­es periòdique­s per evitar estafes com la que s’acaba de detectar
LLIBERT TEIXIDÓ / ARCHIVO Una de les sessions informativ­es periòdique­s per evitar estafes com la que s’acaba de detectar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain