La Vanguardia (Català)

Un test per saber el tumor d’origen

La identifica­ció permet afinar com tractar un 10% de càncers

- ANA MACPHERSON Barcelona

Un test permetrà a partir d’ara detectar en un 87% de casos quin és el tumor originari en un grup de càncers en els quals l’únic visible són les metàstasis, la qual cosa fa molt difícil encertar amb el tractament més adequat. L’Epicup, que és com s’anomena la prova, descobert i inventat pel laboratori d’Epigenètic­a i Biologia del Càncer de l’Idibell (Institut d’Investigac­ions Biomèdique­s de Bellvitge) que dirigeix el científic Manel Esteller el fabriquen els laboratori­s Ferrer.

La troballa no és una hipòtesi, sinó una realitat disponible, que dóna resultats en cinc dies i que es basa en l’anàlisi epigenètic­a de més de 10.000 mostres de tumors humans. “Fa uns anys que vam començar a ser conscients que els patrons químics que regulen l’activitat dels gens (l’epigenoma) són específics de cada teixit. Per exemple, són diferents en una cèl·lula del pàncrees i en una del pulmó”, explica Esteller. “Aquestes firmes epigenètiq­ues particular­s de cada tipus de càncer les hem analitzat en més de 10.000 tumors humans i tenim la imatge específica de cada tipus de tumor. Quan ara estudiem l’ADN de la metàstasi d’un pacient el tumor originari del qual és desconegut, la fotografia del seu epigenoma ens permet dir que pertany a la família del càncer de pàncrees, de pulmó, de còlon, de mama...”, explica el investigad­or.

L’invent de l’equip de Bellvitge posa llum a la major part d’un grup de càncers –entre el 5% i el 10%– d’origen desconegut (anomenats COD, o CUP en anglès) en els quals les proves disponible­s no permeten discrimina­r on va començar la malaltia que s’ha fet visible a través de les metàstasis.

Els resultats d’aquest test epigenètic es publiquen avui a la revista The Lancet Oncology.

“Ara aquell pacient no serà tractat a cegues”, explica Esteller. Amb les proves habituals d’anatomia patològica i diagnòstic per la imatge s’arriba a identifica­r encara no el 25% dels COD. Amb la nova eina s’assoleix fins al 87%. “Es podrà així oferir una teràpia molt més específica per a aquell tipus tumoral, la qual cosa suposa, segons les dades inicials del nostre estudi, millorar substancia­lment el pronòstic i duplicar la supervivèn­cia”.

La prova permet a més accelerar el diagnòstic, ja que els resultats s’obtenen en tan sols cinc dies.

Un exemple per a l’ús d’aquesta nova eina de diagnòstic és un COD (càncer d’origen desconegut) en el qual no hi havia cap orientació terapèutic­a.

En aquest cas l’Epicup va comprovar que es tractava d’un càncer de pulmó i que a més apuntava a una lesió molecular específica. “El tractament que va rebre anava dirigit a l’esmentada alteració, i va doblar la supervivèn­cia,” explica Esteller.

Un altre cas: un pacient “on el nostre test diagnostic­a càncer de mama, però es tractava d’un home, per la qual cosa el seu metge no havia pensat en aquest tipus de tumor. Però aquest pacient tenia veritablem­ent càncer de mama, encara que sigui estrany. Va rebre tractament específic contra aquest tipus de tumor amb resposta”, revela el científic.

Un tercer exemple: una dona amb COD l’Epicup del qual revela càncer de mama, encara que no havia donat cap senyal en aquella part del cos. “En revisar el cas es va poder determinar que era un càncer de mama hereditari, fet que va fer possible un consell genètic per a així evitar càncers futurs.”

Aquest àlbum familiar que compon l’Epicup es compon dels resultats de 38 tipus tumorals i 85 tipus de metàstasi. Entre les 10.500 mostres utilitzade­s per al fitxer, la mitjana d’edat dels pacients estudiats era de 63 anys, 50% homes, 50% dones. Els tumors més diagnostic­ats són sobretot càncers originaris de pulmó, de cap i coll, de mama, de còlon, de fetge i de pàncrees.

IDEAT A L’IDIBELL La prova és obra de l’equip d’epigenètic­a de Manel Esteller

L’IMPACTE L’Epicup duplica la supervivèn­cia d’aquests pacients amb metàstasi

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Una investigad­ora al laboratori d’expressió genètica i càncer de l’hospital Vall d’Hebron
MANÉ ESPINOSA Una investigad­ora al laboratori d’expressió genètica i càncer de l’hospital Vall d’Hebron

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain