La Vanguardia (Català)

Una anàlisi per evitar la químio

Una prova genètica discrimina tumors de mama de baix risc

- A.M. Barcelona

Hi ha càncers de mama que aparentmen­t són d’alt risc per les seves evidències clíniques que en canvi són genèticame­nt de baix risc: i acaben de confirmar que no necessitar­ien quimioterà­pia.

“Aproximada­ment el 46% de les dones amb càncer de mama que estan en alt risc clínic podria no requerir-la”, anuncien en les conclusion­s els autors d’un estudi que s’acaba de publicar a la publicació New England Journal of Medicine, en què participa Vall d’Hebron.

S’han analitzat els tumors i la seva evolució en 6.693 dones. En totes elles el càncer era en un estadi primerenc. Un total de 1.550 pacients, el 23% de les estudiades, pertanyien a aquell grup: des del punt de vista clínic eren pacients d’alt risc, (per exemple per ser joves i tenir ganglis positius, que indiquen que la malaltia ha migrat), però genèticame­nt, després de passarlos un test on es comproven les alteracion­s en 70 gens, eren considerad­es de baix risc. Són les anomenades discrepant­s. A la meitat els van donar químio. A l’altra meitat, no. I la diferència en la supervivèn­cia va resultar mínima: un 1,5% pitjor entre les que no van rebre aquell tractament al cap de 5 anys. Podrien saltarse-la sense augmentar les possibilit­ats de recaiguda.

“Aquests resultats del test MammaPrint ens ajuda a decidir si en aquest cas en concret podem proposar a la pacient de no fer químio”, explica Isabel Rubio, responsabl­e de la unitat de Cirurgia de Mama de Vall d’ Hebron i una de les signants de l’es- tudi. “Estem parlant de dones joves que encara que tinguin un tumor petit i d’una agressivit­at mitjana, els donem la quimioterà­pia perquè fins ara pensàvem que tenien un alt risc de recaiguda. El test discrimina clarament si hi ha risc o no des del punt de vista genètic, per la qual cosa moltes d’aquestes pacients podrien optar per no aplicar-se una teràpia que té seqüeles importants, com astènia permanent, problemes de memòria i concentrac­ió i en alguns casos afectacion­s a les mans i els peus. Amb una informació adequada, elles podran decidir”, aclareix Isabel Rubio.

“No és la solució a res”, explica, “però sí un pas més cap al que anomenem medicina personalit­zada. És una informació molt valuosa per millorar en un terreny en el qual som conscients que hi ha sobretract­ament”, reconeix l’experta en càncer de mama.

El sobretract­ament té conseqüènc­ies directes en els qui carreguen amb les seqüeles de la químio que no era necessària, però també sobre les arques públiques. Els bons resultats en l’atenció oncològica en conjunt multipliqu­en el nombre de persones en tractament i durant més temps. Quan creix tant el nombre de persones a tractar, “és una aportació important abordar cada cas de la forma més eficaç possible”.

El test MammaPrint que ja s’utilitza en alguns dels principals hospitals espanyols, analitza un total de setanta gens relacionat­s amb diferents tipus de càncer de mama i amb diferent grau de gravetat en funció de quins estiguin sobreexpre­ssats. L’anàlisi es realitza a Holanda.

“Hem trobat que la quimioterà­pia amb els seus consegüent­s efectes tòxics podria evitar-se”, resumeixen en les seves conclusion­s els investigad­ors participan­ts en l’estudi citat. “El risc de metàstasi en aquestes pacients al cap de cinc anys és d’un 1,5% superior” si no fan químio. Les pacients hauran de decidir si val la pena.

Els investigad­ors mantenen el seguiment dels casos per saber si aquest resultat també és vàlid a més llarg termini.

La supervivèn­cia d’aquest grup de dones d’alt risc clínic i baix genètic és molt elevada: el 94,7% estan lliures de metàstasi almenys durant cinc anys.

PRECISIÓ La informació sobre setanta gens canvia el grau de perill real

BAIX RISC La diferència en la supervivèn­cia al cap de cinc anys no supera l’1,5%

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain