La Vanguardia (Català)

Acords i desacords

- JORGE DE PERSIA

77a Quinzena Musical

Intèrprets: Carlos Mena i Capilla Santa María / Budapest Festival Orchestra i Collegium Vocale Gent / Balthasar-Neumann Ensemble-Cor i solistes Lloc i data: Teatre Victoria Eugenia i Kursaal. Sant Sebastià (22, 23 i 24/VIII/2016) Coincidènc­ies felices, trobades i desacords en aquests formidable­s dies de la Quinzena Musical donostiarr­a. Una setmana marcada per la presència del Budapest Festival Orchestra, el Collegium Vocale Gent, el Balthasar-Neumann Ensemble-Cor, diversos solistes i altres artistes, com Carlos Mena i el seu homenatge a Britten. La setmana culmina amb l’Orquestra de la Ràdio de Frankfurt amb Philippe Herreweghe i la Novena de Beethoven amb la coral Andra Mari.

Herreweghe treballa amb una orquestra actual una obra cabdal del romanticis­me, i el seu Collegium Vocale ho va fer amb els de Budapest en una versió del Rèquiem de Mozart. A primera vista són dos mons diferents, pel que fa a criteris d’interpreta­ció, i per això la seva proposta resulta atractiva.

Aquest programa del Budapest dirigit per Fischer va tenir, com els comentats en aquesta ocasió, llums i ombres. Va brillar el clarinetis­ta Ákos Ács al Concert de Mozart, en una versió de conjunt que podríem anomenar alla antiqua, però del segle XIX, precedida, a més, per una escassa versió de l’obertura de La flauta mágica. El director, Ivan Fischer, no va donar treva al públic amb la seva brillant orquestra i durant el Rèquiem va col·locar les veus del petit i sòlid cor belga entre els instrument­istes. Un gest “innovador” que, tot i això, va trencar amb la cohesió. El cor –consistent i subtil– va mostrar la seva personalit­at i bona tècnica amb fugatos i polifonia en aquesta versió de Fischer i la seva orquestra, més d’espectacle que íntima i emotiva.

Si Fischer és més eficaç en repertoris de gran orquestra romàntica, el també conegut director Thomas Helgenbroc­k també ho és, i obté resultats contundent­s amb el seu Balthasar-Neumann Cor. Això és el que va mostrar en una preciosa versió de la Missa en si bemoll major Harmonia de Haydn, d’un alt nivell pel que fa al bon criteri del fraseig, la contundènc­ia en l’expressió del tempo ràpid, la sensibilit­at pura del solista i el cor amb Et Incarnatus. El diàleg i la conjunció cor-orquestra van ser un gran exemple de fusió, exemplar a la propina de La Creació, una interpreta­ció molt ovacionada pel públic, que, cal dir-ho, omple sistemàtic­ament el Kursaal fins a gairebé esgotar les entrades. Aquest concert també va tenir ombres: la versió de la simfonia Pastoral no va ser ben entesa ni realitzada pel director. Va dirigir una bona orquestra amb instrument­s d’època (trompes i trompetes naturals, fustes...) i va deixar de banda matisos expressius del romanticis­me, com el joc de tensions o les gradacions de dinàmiques. També va jugar amb alguns moments d’elegància a l’andante.

Aquests acords i desacords van culminar amb una versió commovedor­a i d’alt contingut expressiu del Canticle II: Abraham and Isaac, op. 51 de Benjamin Britten, a les veus del contrateno­r Carlos Mena i del tenor Lluís Vilamajó al Teatre Victoria Eugenia. L’expressivi­tat dels intèrprets va causa especial una profunda emoció en l’audiència, amb l’exquisida fusió de les dues veus i l’atractiu i just timbre de Mena, però el recital va mostrar alts i baixos en les versions de cançons de Purcell, Vaughan Williams i Britten interpreta­des pel tenor, de veu íntima i poca projecció, més afí als repertoris del barroc.

Tres concerts amb propostes d’alt nivell que, tot i així, han deixat arguments per a la reflexió.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain